VODENJE SD ZAČASNO PREVZEMA FAJANOVA: Židan jo vidi kot bodočo premierko

Slovenija

Predsedstvo SD je do naslednjega kongresa stranke za predsedujočo soglasno imenovalo dozdajšnjo podpredsednico in evropsko poslansko Tanjo Fajon. Vodenje stranke ji je predal Dejan Židan, ki je poudaril, da je Fajonova v njegovih očeh "bodoča premierka Slovenije". Fajonova je med svojimi prioritetami navedla okrepitev sodelovanja na levi sredini.

Fajonova je vodenje SD prevzela po današnjem odstopu Židana s čela stranke, ki jo je vodil šest let.

Židan je v izjavi za medije po seji predsedstva stranke izrazil zadovoljstvo nad opravljenim delom v tem obdobju. Spomnil je, da je stranko leta 2014 prevzel po "zelo slabem volilnem rezultatu" na evropskih volitvah. Ko danes zaključuje šestletni mandat, je Židan ponosen, da se stranka ne ukvarja več z vprašanji, ali bo SD prišla v parlament in ali je socialni demokraciji sploh mesto v Sloveniji.

V zadnjih šestih letih je namreč po Židanovih besedah SD napredovala. Povečala je število volivcev, prenovila je svoje delovanje oz. profesionalizirala delovanje strokovnega dela stranke. Okrepila je svoj položaj v parlamentu, sanirala finančno poslovanje in naprej razvila svoj program, je navedel. Danes se lahko tako stranka vpraša, kakšne korake mora narediti, da napreduje v vodilno stranko, je pojasnil.

Takšno možnost je Židan prepoznal v menjavi vodstva stranke. Zato je v ponedeljek prosil Fajonovo, naj mu dovoli, da jo predsedstvu stranke predlaga za novo vodjo. Fajonova se je strinjala, enotne podpore pa je bila deležna tudi v poslanski skupini in v vodstvu stranke, vključno s predsedstvom, je še povedal zdaj že bivši prvak SD.

Fajonova je dodala, da vodenje stranke prevzema z iskreno željo in prepričanjem, da SD zmore še več. Obuditi želi zaupanje med ljudmi, saj v slovenski javnosti vidi precej nezaupanja, apatije in nezadovoljstva. Želi si drugačne politike, ki jo bo oblikovala skupaj z ljudmi, tudi z odrinjenimi skupinami civilne družbe.

Fajonova prav tako pričakuje več sodelovanja in povezovanja na levi sredini političnega prostora, saj bodo le tako možne spremembe, ki si jih želijo. V ta namen bo kmalu, morda že danes, na sestanek povabila voditelje opozicijskih strank in na ta način skušala okrepiti medsebojno zaupanje.

Aktualna vlada po njeni oceni namreč Slovenijo odmika od jedrnih držav Evrope, in to z "nevarnimi politikami, napadi na neodvisno novinarstvo in neodvisno sodstvo v času, ko bi ljudje potrebovali sodelovanje, povezovanje in odgovorno vodenje".

Prevzemanje stranke Fajonovi pomeni izziv, a tudi priložnost. Ostala bo sicer evropska poslanka in verjame, da lahko to pri vodenju stranke zaradi vpetosti v evropski prostor pomeni tudi prednost. Priznala pa je, da bo vodenje stranke potem, ko omejitev potovanj ne bo več, vendarle vplivalo na njene aktivnosti v Bruslju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija