VODA V SLOVENSKI ISTRI ODSLEJ DRAŽJA: Marca bodo zaradi podražitve energentov položnice za vodo višje

Koper

Od danes v občinah Koper, Izola, Piran in Ankaran velja nova cena pitne vode. Za gospodinjstva je 15,6 odstotka višja kot doslej, za gospodarstvo pa 25,7 odstotka. Po pojasnilih družbe Rižanski vodovod je to posledica podražitve energentov. Elaborat o oblikovanju cen so v torek potrdili člani sveta občin ustanoviteljic javnega podjetja.

Na Rižanskem vodovodu so izračunali, da bo povprečno gospodinjstvo, ki na mesec porabi 12 kubičnih metrov vode, v marcu dobilo za dva evra višji račun.

Nova vodarina za gospodinjstva znaša 1,15 evra za kubični meter, za podjetja pa po 2,10 evra. Skupaj s ceno odvajanja in čiščenja odpadne vode bodo gospodinjstva, priključena na javno kanalizacijsko omrežje, za kubični meter vode odštela 2,44 evra. To je sicer bistveno več od slovenskega povprečja.

Kot so sporočili iz javnega podjetja, je svet ustanoviteljic podprl uskladitev cen s stroški, ker bi vztrajanje na dosedanjih cenah onemogočilo normalno poslovanje. Na Rižanskem vodovodu so poudarili, da so se stroški energentov v preteklih mesecih zvišali za 250 odstotkov. Dodali so, da bi bila cena vode še višja brez nedavnih naložb podjetja v lastne sončne elektrarne.

Zagotovili so, da kljub težkim tržnim razmeram ostajajo zavezani k izpeljavi vseh načrtovanih projektov in nalog, med katerimi ima prioriteto nadgradnja povezave s Kraškim vodovodom za boljšo oskrbo obalnega območja s pitno vodo, predvsem v poletnih mesecih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija