VLADI PADLA PODPORA: Njeno delo kot uspešno ocenjuje precej manj vprašanih kot septembra

Slovenija

Delo vlade kot uspešno ocenjuje 49,2 odstotka vprašanih, kot neuspešno pa skoraj ravno toliko, in sicer 48,2 odstotka, kaže anketa Vox populi. Ocena dela vlade je tako precej slabša od septembrske. Med strankami se je največ sodelujočih, 20,1 odstotka, odločilo za LMŠ, druga pa je SDS s 14,7 odstotka glasov. Iz DZ bi izpadle SMC, SAB in SNS.

Delo vlade je tokrat kot uspešno ocenilo 11,4 odstotne točke vprašanih manj kot septembra, kot neuspešno pa 12,2 odstotne točke vprašanih več. Delež neopredeljenih je 2,6-odstoten, kar je 0,8 odstotne točke manj kot septembra.

Premier Marjan Šarec je padec podpore vlade komentiral ob robu sobotne prireditve Bogatajevi dnevi v Postojni. "To je normalno. Vedno, ko gledamo ankete, povem, da gre enkrat navzgor, drugič navzdol. V zadnjem času se je dogajalo veliko v zvezi z zdravstvenim zavarovanjem, proračunom, davčnim svežnjem, veliko se je okoli tega manipuliralo, tako da so ljudje zato mogoče izrazili tudi kakšno skrb. Podpora je še vedno solidna. Če hočeš voditi resno politiko, bodo prava anketa volitve," je povedal.

Med strankami je sicer za LMŠ in SDS na tretjem mestu SD z 10,4 odstotka glasov, na četrtem Levica s 6,2 odstotka, na petem NSi s 5,2 odstotka, na šestem DeSUS s 3,4 odstotka, na sedmem zunajparlamentarna SLS z 1,8 odstotka, na osmem SMC z 1,3 odstotka, na devetem SAB z enim odstotkom in na desetem SNS z 0,9 odstotka glasov. Za druge stranke, pri čemer so anketiranci posebej navedli Dobro državo, se jih je odločilo 0,2 odstotka.

Neopredeljenih je 19,8 odstotka vprašanih, medtem ko jih 15 odstotkov ne bi volilo.

LMŠ bi tako v DZ, če bi bile volitve danes, pripadlo 29 poslanskih sedežev, SDS bi jih dobila 22, SD 15, Levica devet, NSi osem in DeSUS pet.

Na lestvici priljubljenosti politikov so se ocene v primerjavi s septembrom večinoma znižale. Na prvem mestu je še vedno predsednik republike Borut Pahor, na drugem pa predsednik vlade Marjan šarec. Tako kot septembra sledijo evropski poslanci Tanja Fajon, Milan Brglez in Ljudmila Novak ter predsednik DZ Dejan Židan in predsednik NSi Matej Tonin.

Na osmem mestu je minister za zdravje Aleš Šabeder, ki ga septembra ni bilo na lestvici, na devetem je koordinator Levice Luka Mesec, prvo deseterico pa zaključuje poslanec NSi Jožef Horvat.

Agencija Ninamedia je telefonsko anketo Vox populi za časnika Dnevnik in Večer ter Radiotelevizijo Slovenija izvedla med 15. in 17. oktobrom, anketiranih pa je bilo 700 oseb.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija