VLADA ZAOSTRUJE UKREPE V OBALNO-KRAŠKI REGIJI: S soboto se zapirajo nekatere trgovine

Koper

Vlada je zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v obalno-kraški regiji zaostrila ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa. Od sobote bodo tam ponovno zaprte nekatere trgovine in storitve, kot to velja v t. i. rdeči fazi. Podrobnosti bodo predstavniki vlade predstavili na četrtkovi novinarski konferenci.

Vlada je včeraj pričakovano podaljšala odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, kar pomeni, da se izjeme v statističnih regijah z bolj ugodno epidemiološko sliko ohranijo. Zaradi poslabšanih epidemioloških razmer v obalno-kraški statistični regiji pa se bodo izjeme zožale na način, kot je določeno za rdečo fazo sproščanja ukrepov.

Na včerajšnji seji je vlada izdala tudi odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil. Vlada z odlokom ohranja enake izjeme kot so določene sedaj, so pa dodali, da osebam in potrošnikom ni treba opraviti testiranja, če z dokazilom dokažejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni. Prav tako se obveznost testiranja izvajalcev in potrošnikov podaljšuje iz 72 ur na sedem dni.

Vlada je pričakovano za sedem dni, do 5. marca, podaljšala tudi veljavnost petih odlokov, sprejetih na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. To so odloki o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom, o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom, o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah in o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  25 .02. 2021 ob  11: 41
Presneti žabarji so jih prav morali spustiti dol k nam na "morčka".
Kukurux |  25 .02. 2021 ob  10: 41
Ma dobro glih ena opazka iz Portoroza do Bernardina je vsak dan kolona noben ne nosi maske in kaksna razdalja,in prav tako ni slisat da bi kaksen govoril po primorsko.
Ce se priblizujemo rdecim stevilkam potem naj res nekdo pazi gor na crnem kalu
bubobubo |  25 .02. 2021 ob  10: 40
še dobro, da prihaja toplejše vreme, če bodo spet zakrili police s štunfi
 |  25 .02. 2021 ob  10: 15
11
Kaj pa razmislek o meji na Črnem Kalu?
vseved |  25 .02. 2021 ob  09: 25
-1
Sami smo si krivi. Pijanke, žurke, mitingi,...
ZigaZois |  25 .02. 2021 ob  08: 50
17
@td: Saj to je cilj "Virusne kampanje". Potamanit šibke in pomagat močnim, da pokupijo vse kar je ostalo. Teko bo lažje nadzirat novodobne sužnje.
Na nobenem portalu nisem zasledil, če bodo Obalno Kraško regijo zaprli in zaščitili pred vdori in okupacijo iz strani celinskih izletnikov. Bolj kot v trgovinah smo ta teden bili ogroženi na prostem. Obalni pas je bil tako natlačen, da je razdalja med sprehajalci bila manjša od metra in maske ni nosil nihče razen nekaterih domačinov, ki so se hoteli zaščititi pred okužbo iz celine.
td |  25 .02. 2021 ob  08: 27
17
Ma gonite se v 3 pm! A imate kako statistiko, da se je večina prodajalcev iz trgovin z živili okužila? Mi ne izgleda kar je možno sklepat iz poznanstev med trgovci, saj podatkov ni objavljenih uradno, pa zagotovo jih bi morali imeti. Trgovine ob upoštevanju ukrepov niso noben faktor širjenja virusa. Kot nižji razredi šol ne. Največji in najbolj škodljiv virus te države pa je sedanja vlada. Vmes pa gospodarstvo po nepotrebnem propada.