Vlada začela kampanjo proti sivi ekonomiji

Vlada je danes začela kampanjo proti sivi ekonomiji Vklopi razum, zahtevaj račun. Letos bo zanjo namenila 120.000 evrov, prihodnje leto pa predvidoma 240.000 evrov, je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Kot je je poudaril, je cilj obseg sive ekonomije prepoloviti, in sicer v treh letih.

Židan, ki na vladni ravni koordinira aktivnosti boja proti sivi ekonomiji, je uvodoma spomnil, da je v Sloveniji sive ekonomije med osem do deset milijard evrov, javne blagajne pa ob vsaki "sivi" milijardi evrov izgubijo 100 milijonov evrov.

Minister je ob tem opozoril, da je siva ekonomija tudi moralni problem, Slovenija pa se želi z aktivnim bojem proti temu pojavu uvrstiti v skupino držav, kjer neplačevanje davkov velja za moralno sporno.

Slovenija zato v boju zoper sivo ekonomijo ne bo le spreminjala zakonodaje in izvajala nadzornih akcij, temveč bo tudi osveščala in spreminjala miselnost ljudi. Prav to pa je cilj vladne kampanje Vklopi razum, zahtevaj račun. Z njo želi vlada v srednjeročnem obdobju oz. treh letih sivo ekonomijo prepoloviti.

Funkcionarji sami delate nered. |  11 .10. 2013 ob  16: 59
Če smo v državi vsi enakopravni, bi morali preverjat vse, ki premajo nekaj na sivo/črno.
Ali bodo preverjali prejete zneske funkcionarjev, ki jih prejemajo poleg svojega dela?
Ali lahko funkcionarji to prejemajo, če ne plačujejo članarine zbornici, društvom, klubom, servisom itd.......kako izgleda takšna kao nagrada glede na to, da ne izstavijo računa?
Gospodarstvo, obrtniki morajo izstaviti račun in država kasira svoje.
Ta denar pa potem posesajo gospodarstvu razni prisesanci k državnim jaslim po zelo sumljivih kanalih.