VLADA SPREJELA SKLEP O PRIZNANJU PALESTINE: Odločitev mora potrditi še državni zbor

Slovenija

Vlada je danes sprejela sklep o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države, je po seji vlade sporočil premier Robert Golob. Po pričakovanjih bi lahko DZ sklep potrdil prihodnji teden, s čimer bo postopek priznanja Palestine v Sloveniji zaključen.

"Danes je vlada sprejela odločitev, da prizna državo Palestino kot neodvisno in suvereno državo," je dejal Golob in pojasnil, da gre za priznanje Palestine v mejah iz leta 1967 oziroma v mejah, o katerih bi se vpleteni strani dogovorili v bodočem mirovnem sporazumu.

Zagotovil je še, da odločitev ni uperjena proti nikomur, niti Izraelu, ampak da je sporočilo miru. Prepričan je, da bodo tudi druge države sledile temu in da mora ves svet delovati v eni smeri, ki bo vodila v mir in rešitev dveh držav.

Ob tem je vlada danes simbolno na poslopju izobesila tudi zastavo Palestine.

Vlada je postopke za priznanje Palestine sprožila že 9. maja. Takrat je napovedala, da bo odločitev v DZ poslala najkasneje do 13. junija.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je danes sporočila, da bo državni zbor v torek obravnaval današnji sklep vlade o priznanju palestinske države. Sklep mora sicer najprej obravnavati odbor DZ za zunanjo politiko, ki se bo sestal v ponedeljek.

Golob pa je v ponedeljek napovedal, da vlada s priznanjem ne bo čakala tudi zaradi dogajanja v Rafi na jugu Gaze v minulih dneh, kjer je Izrael izvedel več smrtonosnih napadov.

V torek so Palestino že priznale Španija, Norveška in Irska. Slovenija si je prizadevala, da bi Palestino z njo priznala še kakšna članica unije, a pri tem ni bila uspešna. Nekaj držav naj bi sicer o tem razmišljalo, kar je danes pred sejo vlade znova potrdila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon.

Doslej je Palestino priznalo 145 članic ZN, vendar med njimi ni večine zahodnih držav. V zadnjem mesecu so jo poleg omenjene trojice evropskih držav priznale še štiri karibske države.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija