VLADA SI JE PREMISLILA: PCT pogoj vendarle ne bo obvezen za tiste, ki pripeljejo najmlajše v vrtec ali šolo

Slovenija

Vlada je na včerajšnji dopisni seji dopolnila odlok o določitvi začasnih pogojev za izvajanje dejavnosti v vzgoji in izobraževanju in tako umaknila zahtevo za izpolnjevanje pogoja PCT za tiste, ki pripeljejo otroke v vrtec oz. prve tri razrede osnovne šole. Dopolnitev odloka je že objavljena v uradnem listu in začenja veljati v torek.

Odlok je sprva določal, da morajo pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT) poleg vseh oseb, ki opravljajo delo v vrtcih in osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, glasbenih šolah, domovih za učence, dijaških in študentskih domovih, organizacijah za izobraževanje odraslih, srednjih in višjih strokovnih šolah ter v visokošolskih zavodih, izpolnjevati tudi vse druge osebe, ki prihajajo v prostore vzgojno-izobraževalnih zavodov in so starejše od 15 let.

Kot pojasnjujejo v Uradu vlade za komuniciranje (Ukom), je dopolnitev odloka posledica "posebne situacije v vrtcih in šolah, ki predstavlja vsakodnevni prihod in odhod staršev in drugih oseb, in traja le kratek čas".

Glede na dopolnitev odloka, objavljeno v včerajšnjem uradnem listu, tako pogoja PCT "ni treba izpolnjevati osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, v prvi, drugi ali tretji razred osnovne šole, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali v zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami".

Je pa še naprej obvezno nošenje zaščitne maske in upoštevanje vseh drugih preventivnih ukrepov, kot so razkuževanje rok, ohranjanje varnostne razdalje ter zračenje prostorov, je zapisano v sporočilu po seji vlade.

Za vse druge prihode staršev v vrtec ali šolo, na primer ob uvajanju otroka-novinca v vrtec, na pogovorne ure ali roditeljske sestanke, pa vselej velja tudi pogoj PCT.

Da pogoj PCT v vrtcih ne bo obvezen, sta v petek napovedala državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec ter minister za zdravje Janez Poklukar. A v petek zvečer objavljeni odlok je vseeno zahteval izpolnjevanje tega pogoja tudi za odrasle, ki pripeljejo otroke v vrtec oz. prve tri razrede osnovne šole, kar je dvignilo nemalo prahu.

Na ministrstvu za izobraževanje so včeraj pojasnili, da morajo vsi, ki vstopajo v katerikoli vzgojno-izobraževalni zavod, izpolnjevati pogoj PCT, da pa izpolnjevanje pogoja ni potrebno, če se otroka prevzame pred vhodom vrtca. A so si kot kaže kasneje premislili in to spremenili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  24 .08. 2021 ob  08: 09
-2
No, končno malo zdrave pameti .