VLADA POTRDILA LENARČIČA: Ga bo predsednica Evropske komisije sprejela v svojo ekipo?

Slovenija

Vlada je na današnji seji sklenila, da veleposlanika pri EU Janeza Lenarčiča predlaga za kandidata za Evropskega komisarja iz Slovenije. Gre za izkušenega kandidata z dolgoletnimi vrhunskimi referencami s področja mednarodnih in evropskih zadev, ki izpolnjuje vsa zahtevana merila, je vlada sporočila na Twitterju.

Janeza Lenarčiča je za komisarskega kandidata v sredo predlagal premier Marjan Šarec. Do Šarčeve izbire so bili kritični v SD, kjer so napovedali, da ga ne bodo podprli, medtem ko so bile druge koalicijske stranke kritične predvsem do načina izbire. Danes zjutraj so se po rednem koalicijskem srečanju pred sejo vlade in odločanjem o Lenarčiču posebej sestali še predsedniki koalicijskih strank. Šarec je v sredo svojo izbiro utemeljil z oceno, da je Lenarčič izkušen, pozna delovanje EU in že dolgo dela v diplomaciji.

Na današnjem glasovanju na vladi je Lenarčič, kot je po seji povedala ministrica za delo Ksenija Klampfer iz vrst SMC, dobil 13 glasov, trije glasovi so bili proti. Proti so glasovali ministri iz vrst SD.

Vlada bo zdaj predlog poslala v DZ, kjer bo moral kandidat opraviti predstavitev pred odborom za zadeve EU, katerega mnenje pa za vlado ni zavezujoče. Ta bo predlog nato posredovala v Bruselj novi predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in če ga bo ta sprejela v svojo ekipo, bo moral Lenarčič prestati še zaslišanje v Evropskem parlamentu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija