VLADA POSODOBILA STRATEGIJO CEPLJENJA: Več podrobnosti bo znanih danes

Slovenija

Minister za zdravje Janez Poklukar bo na današnji novinarski konferenci podrobneje predstavil posodobljeno nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19, ki jo je vlada sprejela v ponedeljek zvečer. Po predstavitvi bo strategija tudi javno objavljena na spletu. Vlada je strategijo posodobila zaradi novih okoliščin, povezanih s potekom cepljenja.

V posodobljeni strategiji so na novo oziroma bolj podrobno opredeljene prednostne skupine za cepljenje in nekatera nova cepilna mesta za izvajanje cepljenja. Prav tako je opredeljena možnost shranjevanja cepiv, ki ta trenutek še čakajo na zaključek postopka registracije s strani Evropske agencije za zdravila (EMA), so v ponedeljkovem sporočilu za javnost pojasnili na vladi.

Osnovni cilj strategije je zmanjšati umrljivost zaradi covida-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka koronavirusne bolezni pri posameznikih, razbremeniti zdravstveni sistem, omogočiti ponoven zagon gospodarstva ter ponovno vzpostaviti izobraževanje, promet, dejavnosti v kulturi, socialno življenje in ostale aktivnosti, ki so zaradi epidemije omejene. Po oceni vlade je zato treba najprej cepiti tiste skupine prebivalstva, ki imajo največje tveganje za težji potek in smrt zaradi bolezni covid-19, in nato v čim krajšem času doseči čim boljšo precepljenost prebivalstva, 60-odstotkov oziroma 1,2 milijona prebivalcev.

Po predstavitvi ministra Poklukarja bo posodobljena strategija javno objavljena na spletni strani ministrstva za zdravje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  02 .03. 2021 ob  11: 41
A je še kdo opazil izjavo naših varuhov zivljenj:
Za prebivalstvo je slabše, da je virus bolj nalezljiv kot pa smrtonosen?
In potem se sprašujemo, zakaj imamo Lock 4 mesece, policijsko uro, nezaupanje v ukrepe. Hudirja....