VLADA ODGOVARJA ZAGOVORNIKU NAČELA ENAKOSTI: Izjema pri omejitvi gibanja za uporabnike aplikacije ni diskriminatorna

Slovenija

Vlada je danes v odgovoru Zagovorniku načela enakosti ocenila, da izjema v odloku o omejitvi gibanja v času epidemije covida-19, ki velja za uporabnike aplikacije #OstaniZdrav, ni neustavna, ni diskriminatorna in tudi ne pomeni obveznosti uporabe aplikacije. Kot pojasnjuje vlada, gre zgolj za dodatno izjemo pri omejitvi gibanja med občinami.

Vlada je namreč v odloku o začasni omejitvi gibanja v času epidemije covida-19 ob 13 obstoječih izjemah določila še dodatno izjemo, da se med občinami znotraj epidemiološko manj slabih statističnih regij lahko brez izjave gibajo tudi osebe z naloženo in aktivirano prostovoljno mobilno aplikacijo #OstaniZdrav. "Ker epidemiološka služba ob trenutni situaciji ne zmore slediti vsem stikom okuženih oseb, so z epidemiološkega stališča osebe, ki uporabljajo aplikacijo, manj rizične, saj aplikacija vsaj delno nadomešča človeško obveščanje o stikih z okuženo osebo," so v sporočilu za javnost po današnji seji navedli na vladi.

Po njihovem mnenju omejitev gibanja med občinami še zdaleč ne pomeni posega, ki bi iz omejitve svobode gibanja prerasel v omejitev posameznikove svobode. Posamezniki se lahko v svoji občini prosto gibljejo tudi na javnih mestih in površinah v okviru omejitev iz odloka, v številnih primerih pa celo izven svoje občine. Prav tako vlada poudarja, da enake in tudi še mnogo bolj restriktivne ukrepe izvaja večina evropskih držav.

"Res je sicer, da starejša populacija oziroma osebe, ki nimajo pametnih telefonov, ali aplikacije ne želijo uporabljati, ne morejo uveljavljati te izjeme, vendar tudi za ostale izjeme velja, da jih ne morejo uveljavljati vsi," pojasnjuje vlada.

Poudarja še, da so ukrepi sprejeti v skladu z najnovejšimi dognanji epidemiološke in infektološke stroke, usmerjeni pa so v prepoved in omejevanje socialnih stikov med prebivalstvom. Ti ukrepi so po mnenju zdravstvene stroke edino učinkovito sredstvo za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni covida-19.

Spomnimo, da je vlada med izjeme, ki dovoljujejo prehajanje občinskih mej znotraj regije, v tednu pred božičnimi prazniki, dodala obvezno uporabo aplikacije #OstaniZdrav. Z njo so lahko meje prehajali prebivalci v manj obremenjenih regijah, med katerimi tudi v Goriški in Obalno-kraški regiji.

Odločitev je razburila predvsem starejše in tiste, ki ne posedujejo pametnega telefona, saj da je diskriminatorna. Zagovornik načela enakosti je posledično uvedel postopek ocene diskriminatornosti odloka.

25. decembra 2020 je vlada sicer odločila, da uporaba aplikacije za prehajanje občinskih meja ni več obvezna. Od takrat je dovoljeno prehajanje občinskih meja znotraj statistične regije zaradi individualnih športnih aktivnosti ali gibanja v naravnem okolju zunaj naselij.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija