VLADA NEKATERE UKREPE SPREMENILA: Maske so obvezne v teh primerih

Slovenija

Uporaba mask ali drugih oblik zaščite ustnega in nosnega predela obraza je z današnjim dnem obvezna tudi na prostem, če ni mogoče zagotavljati medosebne razdalje najmanj dveh metrov. V zaprtih javnih prostorih so maske z nekaj izjemami obvezne ne glede na to, ali lahko vzdržujemo medosebno razdaljo, prav tako je ob vstopu obvezno razkuževanje rok.

Vlada je odlok o začasnih ukrepih za zmanjševanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom izdala v petek zvečer, v njem pa določila, da bo strokovno utemeljenost ukrepov iz odloka ugotavljala vsakih 14 dni.

Med izjeme pri nošenju mask v zaprtih prostorih je poleg otrok, vključenih v vzgojno-izobraževalne programe v zavodih do vključno 6. razreda osnovne šole, uvrstila tudi vzgojitelje predšolskih otrok in pomočnike vzgojiteljev pri opravljanju neposrednega dela z otroki. V primeru zagotavljanja vsaj dveh metrov medosebne razdalje pa pri izobraževalni dejavnosti mask prav tako ne bo treba nositi učiteljem do vključno 6. razreda osnovne šole. Učencem od 7. razreda osnovne šole dalje in dijakom srednjih šol mask ne bo treba nositi, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 1,5 metra razdalje. Prav tako so med izjemami osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami se lahko uporaba mask začasno opusti, če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj dveh metrov, uporabo vizirja ali če komunikacija poteka za stekleno pregrado. Uporaba maske v komunikaciji z osebami tudi ni obvezna za tolmače za slovenski znakovni jezik.

Ob vstopu v zaprt javni prostor je obvezno razkuževanje rok z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 odstotkov alkohola. Zagotoviti ga mora upravljavec oziroma izvajalec dejavnosti v zaprtem javnem prostoru na vhodu.

Odlok, ki je začel veljati danes, določa še, da je zaprt javni kraj oziroma prostor javni prostor, ki ga pokriva streha in ima zaprto več kot polovico površine pripadajočih sten oziroma stranic (ne glede na vrsto uporabljenega materiala), kar velja tako za stalne kot začasne objekte, pri tem pa okna in vrata štejejo kot del zaprte površine. Kot zaprt javni kraj oziroma prostor se štejejo tudi vse oblike javnega potniškega prometa in žičniške naprave za prevoz oseb v zaprtih kabinah.

Lokali bodo lahko odprti do 22.30

Prav tako je vlada izdala spremembe odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Sloveniji, ki bodo začele veljati v ponedeljek. Od takrat bo opravljanje gostinske dejavnosti v gostinskih in nastanitvenih obratih dovoljeno od 6. ure do 22.30, sprva so sicer napovedovali omejitev do 22. ure. Določba se nanaša na vse gostinske in nastanitvene obrate, ki pripravljajo oziroma strežejo jedi in/ali pijače. Nastanitveni obrati so lahko odprti izven zgoraj omenjenega časa, vendar lahko pripravljajo oziroma strežejo hrano in pijačo le v določenem terminu. Še naprej pa ostaja prepovedano ponujanje storitev neposredno potrošnikom v diskotekah in nočnih klubih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija