VLADA NAPOVEDALA SPROSTITEV VEČINE GOSPODARSKIH DEJAVNOSTI: "Naši obrtniki, trgovci si želijo delati"

Slovenija

Vlada je na včerajšnjem sestanku s predstavniki gospodarskih zbornic na Brdu pri Kranju napovedala sprostitev večine gospodarskih dejavnosti, vendar pod pogojem, da bodo zaposleni najmanj enkrat tedensko opravili test na okužbo z novim koronavirusom, je za STA povedal predsednik OZS Branko Meh. Predstavniki gospodarstva so z dogovorjenim zadovoljni.

"Odpira se glavnina dejavnosti, vendar pod pogojem, da se morajo vsi zaposleni, ki so v stiku s strankami, najmanj enkrat tedensko testirati na okužbo z novim koronavirusom," je dejal predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Meh. Za stranke testiranje ne bo pogoj.

Predstavniki gospodarstva so po njegovih besedah z dogovorjenim zadovoljni. Veseli jih, da je vlada prisluhnila številnim opozorilom, da zaprte dejavnosti niso viri okužb ter da se pojavljata delo na črno in nelojalna konkurenca.

Morebitno dodatno sproščanje ali ponovno zaostrovanje pogojev v prihodnjih tednih bosta odvisna od epidemiološke slike, je še dodal.

Zdravko Počivalšek

Na ponoven začetek obratovanja v panogah, ki so zaradi covida-19 zaprte, se je zavzemal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. "Gospodarstvo je pripravljeno na začetek obratovanja v panogah, ki so zaradi covida-19 zaprte. Ob spoštovanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje lahko to počnejo varno, zato se zavzemam za pospešeno odpiranje dejavnosti, kajti naši obrtniki, trgovci si želijo delati. Verjamem v njihovo odgovornost in spoštovanje preventivnih ukrepov," je dejal na popoldanski novinarski konferenci na Brdu pri Kranju.

Pri tem je poudaril, da pa ne smejo spregledati, da smo še globoko v epidemiološki krizi, in "da bi odpiranje vsevprek naredilo več škode kot koristi".

V rdeči fazi so lahko poleg trgovin z živili, lekarn, bencinskih servisov, kmetijskih trgovin in še nekaterih izjem lahko trenutno odprte tudi specializirane prodajalne z otroškim programom, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles, pa tudi knjižnice, muzeji in galerije, ob testiranju so lahko odprta tudi smučišča.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
20 let tihozitja |  05 .02. 2021 ob  15: 46
Kaj mi poje pticica,pticica sinicka...dobra volja je najbolja.
Pridite v VINAKOPER po paket pozitivne energije in zaplesite z nami
forzakoper |  05 .02. 2021 ob  08: 04
Obrtniki zagrabite vsako priložnost in izkoristite splet. Nekaterim je bilo v tem času celo prijetno doma sedeti z državnimi 700€. Škoda, sam verjamem, da je bila ta "epidemija" na nek način tudi priložnost za nekatere nove prijeme.
kokodek |  05 .02. 2021 ob  07: 47
10
največ koristi bi ljudje imeli, če bi zaprli celotno vlado in podrepnike v parlamentu