VLADA JE UKREPALA: Določila najvišje cene dizla in goriva!

Slovenija

Vlada se je na dopisni seji odločila za vnovično začasno regulacijo cen pogonskih goriv. Najvišjo maloprodajno ceno 95-oktanskega bencina je določila pri 1,560 evra za liter, najvišjo veleprodajno ceno pa pri 1,540 evra. Za liter dizla je cena regulirana pri 1,668 evra v maloprodaji in pri 1,648 evra v veleprodaji. Omejitev bo veljala od srede do 10. avgusta.

Kot je v utemeljitvi zapisalo gospodarsko ministrstvo, se je vlada za vnovično začasno regulacijo obeh najbolj prodajanih pogonskih goriv odločila zaradi utemeljenega pričakovanja novih motenj na trgu z naftnimi derivati in velikih cenovnih nihanj v povezavi z napovedjo o embargu EU na uvoz ruske nafte. Z ukrepom želi vlada, kot navaja ministrstvo, stabilizirati trg in cene obeh goriv v korist gospodarstva in potrošnikov.

Uredba je bila danes objavljena v uradnem listu in bo začela veljati v sredo. Omejitev cen bo veljala tri mesece, do vključno 10. avgusta.

V uvodu v besedilo predloga gospodarsko ministrstvo podaja tudi oceno javnofinančnih učinkov vnovične regulacije. Po podatkih treh glavnih naftnih trgovcev (Petrola s 318 servisi, OMV s 120 servisi in MOL Slovenija s 53 servisi) je ocena občutne škode, ki podjetjem nastaja zaradi ukrepa določitve najvišje dovoljene drobnoprodajne cene približno 30 milijonov evrov na mesec. V to oceno ni vključena morebitna škoda, ki bi podjetjem nastala zaradi ukrepa določitve najvišje dovoljene veleprodajne cene.

V primeru kontrole cen in obveznosti prodaje po regulirani ceni ob občutni škodi namreč zakon o kontroli cen predvideva povračilo trgovcem. Ta bi tako lahko državo stal vsaj 30 milijonov evrov na mesec, pri čemer je bila cena na precej nižji ravni že regulirana od sredine marca do konca aprila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  10 .05. 2022 ob  18: 56
Orban ima gorivo po 1,26€!
Istriano |  10 .05. 2022 ob  16: 40
Zdaj bodo rekli golobičarji, da je tudi to narobe.