VLADA IZDALA NOV ODLOK: Z njim želi še dodatno omejiti 'nepotrebne' stike

Slovenija

Zdravstveni inšpektorat je doslej ugotovil 87 primerov cepljenja mladoletnih z vektorskimi cepivi. Poleg omenjenih primerov so bili na današnji seji vladi predstavljeni tudi nadzori spoštovanja epidemioloških ukrepov. Vlada pa z odlokom od petka omejuje stike med zavarovanci in ZZZS.

Zdravstveni inšpektorat je primere cepljenja predal Zdravniški zbornici Slovenije, ostali postopki v zvezi z domnevnim cepljenjem mladoletnih z vektorskimi cepivi pa so še v teku, je navedeno v sporočilu po seji vlade.

Od 29. novembra do 5. decembra so inšpektorati skupaj opravili 6919 nadzorov izvajanja ukrepov, povezanih z epidemijo covida-19. Izrekli so 74 prekrškovnih sankcij, 223 opozoril in 427 upravnih ukrepov. Štirim subjektom so izdali odločbo o prepovedi dejavnosti.

Skupna višina glob znaša 70.900 evrov, od tega so izrekli za 51.100 evrov glob zaradi neupoštevanja pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT).

Policija je od 30. novembra do 6. decembra prejela 45 prijav epidemioloških ukrepov, sami pa so ugotovili še 19 kršitev. Izrekli so 27 opozoril in ukazov.

Na mejnih prehodih so policisti obravnavali dva primera izkazovanja s ponarejenimi potrdili o cepljenju oz. testiranju, v znotraj države pa en tak primer, kjer je podan podan sum storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin.

V navedenem obdobju so policisti na meji v karanteno napotili 184 oseb. V 15 primerih so osebe zavrnile podpis izjave o napotitvi v karanteno, zato je policija njihove podatke posredovala zdravstvenemu ministrstvu za izdajo odločbe o karanteni na domu.

Največ oseb, ki so bile napotene v karanteno, je potovalo iz Bosne in Hercegovine (102), Hrvaške (43), Kosova (14) in Srbije (10). Z območja tveganih držav zaradi nove različice omikron je v Slovenijo pripotovalo šest ljudi, ki jih je policija napotila v obvezno desetdnevno karanteno na domu.

Na mejnih prehodih in kontrolnih točkah je policija vstop v državo zavrnila 17 osebam, ki niso izpolnjevale pogojev za vstop ali tranzit prek Slovenije.

Policisti so obravnavali tudi primer kaznivega dejanja hujskanja k upiranju z objavo na družbenih omrežjih, kjer pozivajo ljudi k nasprotovanju ukrepom vlade.

Vlada je na današnji seji izdala tudi odlok o začasnem ukrepu pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki bo veljal od sobote do 7. januarja prihodnje leto.

V času veljave odloka bodo imenovani zdravniki in zdravstvene komisije odločali o zadevah iz svoje pristojnosti brez pregleda zavarovanih oseb in zgolj na podlagi razpoložljive dokumentacije. Ukrep je po navedbah vlade namenjen omejevanju stikov med zavarovanci in zaposlenimi na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije z namenom preprečevanja širjenja covida-19.

Ukrep so sprejeli na podlagi mnenja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ki jo vodi infektologinja Mateja Logar, je še sporočila vlada.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  10 .12. 2021 ob  05: 55
11
kar lepo nas jebejo še naprej,ampak vrhunec orgazma sreče bomo doživeli mi aprila na volitvah...kar naj si dajo duška čas se jim izteka
Jazbetz |  09 .12. 2021 ob  21: 31
25
Najbolj nepotreben stik je stik vlade z javnostjo. Karkoli odločajo, dan za dnem, je samo še slabše, ker so popolnoma nesposobni in kriminalni.