VLADA IN FIDES ZNOVA ZA POGAJALSKO MIZO: Ker še niso blizu dogovora, bodo govorili tudi o možnosti mediacije

Slovenija

Vladna stran in zdravniški sindikat Fides bosta po skoraj dveh tednih popoldne znova sedla za pogajalsko mizo. Strani se bosta po napovedih pogovarjali tudi o možnosti mediacije, na katero sta, kot zagotavljata, pripravljeni. Pred pogajalsko sejo se bosta ločeno sestala predsednik vlade Robert Golob in predsednik Fidesa Damjan Polh.

Vladna stran ter Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides sta se nazadnje sestala 22. februarja, je prejšnji teden povedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

V vmesnem času pa sta se premier Golob in ministrica glede na izjave slednje vsaj enkrat neformalno sestala s predstavniki sindikata. Kako daleč so stavkovna pogajanja, sicer ni znano. Sodeč po dosedanjih medijskih izjavah predstavnikov obeh strani še nista blizu dogovora.

"Niso finančne zahteve tiste, na katerih se lomijo kopja, ampak je cel sklop prepotrebnih ukrepov v zdravstvu, zato da nekako preprečimo zlom javnega zdravstvenega sistema, ki je slonel, saj veste, na plečih premnogih zdravnikov in premnogega nadurnega dela," je v ponedeljek ob napovedi vložitve zahteve za presojo ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka o opravljanju zdravniške službe v času stavke poudaril Polh.

Sindikat Fides je zdravniško stavko, ki traja že osmi teden, začel 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija