VLADA IMENOVALA DIREKTORJA SOVE: Ta položaj bo prevzel Janez Stušek

Slovenija

Vlada je na dopisni seji razrešila direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Rajka Kozmelja, ki je predsednika vlade Janeza Janšo sredi marca obvestil o svojem odstopu. Na položaj direktorja je imenovala Janeza Stuška, in sicer za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Kozmelj je premierja o nepreklicnem odstopu s položaja obvestil 17. marca. Na spletnih straneh Sove so tedaj zapisali, da želi s tem želi dati novi vladi možnost, da imenuje na mesto direktorja Sove osebo, ki bo uživala njeno zaupanje in s tem omogočila nujno potrebno nemoteno sodelovanje med agencijo in vlado.

Kot so takrat navedli v Sovi, je iz potez nove vlade in nekaterih javno objavljenih komentarjev mogoče sklepati, da je direktor agencije osebno nezaželen člen v sistemu nacionalne varnosti pod novo vlado. Med drugim pa je bil izključen tudi iz sestave Sveta za nacionalno varnost, ko je ta razpravljal o odzivu države na epidemijo novega koronavirusa.

Premier Janez Janša je v zvezi s tem tedaj pojasnil, da na tisti seji sveta niso razpravljali o tem, da bi bila Slovenija ogrožena od tujih obveščevalnih služb. Kot je še zatrdil, je svet za nacionalno varnost, kakršen je bil takrat imenovan, svet za nacionalno varnost, kakršnega je poznala Slovenija do zadnjega mandata.

Vlada je tako včeraj sprejela odločitev o Kozmeljevem nasledniku. S sredo bo ta položaj prevzel Stušek, ki je diplomant Fakultete za varnostne vede in Pravne fakultete v Mariboru; odvetnik, direktor in družbenik v Odvetniški pisarni Stušek in zunanji sodelavec Sveta Evrope. Prav tako je avtor več publikacij na področju kazenskega prava, policijskih pooblastil, protikorupcijske zakonodaje ter prava o informacijsko-komunikacijski tehnologiji.

Svojo poklicno kariero je začel v Slovenski vojski, med drugim pa je bil tudi asistent na Fakulteti za varnostne vede, in sicer za področji policijskih pooblastil in kazenskega prava, so še zapisali v vladnem uradu za komuniciranje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija