VLADA IMA NOV PREDLOG ZA ODPRAVO PLAČNIH NESORAZMERIJ: Zdravnikov na pogajanja ne bo, kaj pa drugi?

Slovenija

Po ponedeljkovih krovnih pogajanjih se bodo predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja danes popoldne sestali po posameznih plačnih stebrih. Pretresali bodo predlog odprave plačnih nesorazmerij, ki ga je v ponedeljek sindikatom predstavila vladna stran. Potekajo tudi pogajanja o stavkovnih zahtevah operaterjev centrov za obveščanje.

Na krovnih pogajanjih, kjer sodelujejo vsi reprezentativni sindikati javnega sektorja, je vladna stran ustno predstavila nov predlog odprave plačnih nesorazmerij, sindikatom je nato poslala tudi pisno gradivo, hkrati pa jih je v skladu z napovedjo za danes povabila na stebrna pogajanja, na katerih bodo po področjih podrobneje pogledali, kaj pomeni za posamezna delovna mesta javnih uslužbencev.

Kot prva so danes opoldne predvidena pogajanja za steber zdravstva in socialnega varstva, a v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides so že napovedali, da jih na ta pogajanja ne bo. Prav tako bodo danes sestanki po preostalih plačnih stebrih; za državne organe, samoupravne lokalne skupnosti, javne zavode gasilcev; raziskovalno dejavnost, izobraževanje in kulturo ter steber javnih uslužbencev v javnih agencijah, skladih in zavodih.

Tako je pričakovati, da bo po današnjih sestankih, še bolj pa v ponedeljek, ko bodo vnovič krovna pogajanja, tudi bolj jasno, ali oz. v kolikšni meri je za sindikate predlog sprejemljiv. V ponedeljek sta bili sicer obe strani v izjavah precej zadržani in vsebine predloga nista razkrivali.

Še pred stebrnimi pogajanji se bodo nadaljevala pogajanja z operaterji številke za klic v sili 112. Ti stavkajo od 19. februarja. Zahtevajo izboljšanje plač, med stavkovnimi zahtevami pa so ureditev kolektivne pogodbe za področje obrambe, zaščite in reševanja, ustrezna ureditev prazničnega dela ter enotna zagotovitev prostega časa za malico za vse zaposlene v centrih za obveščanje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  28 .02. 2024 ob  11: 45
Fides je samo zaradi pohlepa in rušenja vlade, zakaj niso nikoli stavkali, ko je bil Janša na oblasti...