VLADA GLEDE KARANTANSKEGA PANTERJA MOLČI: Logotip za čas predsedovanja EU bodo predstavili junija

Slovenija

Postopki nabave daril ob slovenskem predsedovanju Svetu EU so še v teku, izbrana darila pa bodo predstavili v začetku junija, ko bo predstavljen tudi logotip predsedovanja, so navedli v uradu vlade za komuniciranje. Tako niso pojasnili, ali držijo ugibanja medijev, da bi lahko bil uradni simbol predsedovanja t. i. karantanski panter.

Mediji so v minulih dneh namreč poročali, da naj bi evropski diplomati, ki bodo v obdobju predsedovanja Svetu EU obiskali Slovenijo, v dar dobili manšetne gumbe s črnim panterjem, ki naj bi bil simbol kneževine Karantanije iz 8. stoletja. Sodeč po dokumentu, ki ga je pridobila TV Slovenija, vlada že zbira ponudbe za izdelavo manšetnih gumbov s tem simbolom.

Vendar pa so nekateri zgodovinarji za več medijev v zadnjih dneh opozorili, da gre za izmišljen simbol, star šele 40 let. "Tako imenovani karantanski panter je dobesedno izum zgodovinskega zanesenjaka Joška Šavlija izpred 40 let," je med drugim za TV Slovenija dejal Miha Kosi z Zgodovinskega instituta Milka Kosa (ZRC SAZU).

V Uradu vlade za komuniciranje na vprašanja o tem, ali drži, da bo to uradni simbol predsedovanja in kako ga pojasnjujejo, pa tudi na druga vprašanja v zvezi s protokolarnimi darili za čas slovenskega predsedovanja EU, niso odgovorili. Pojasnili so le, da bodo izbrana darila in logotip predsedovanja javnosti predstavili v začetku junija. Slovenija bo sicer predsedovanje Svetu EU prevzela 1. julija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija