VLADA BO DANES SPREJELA UKREPE, KOT VELJAJO V RDEČI FAZI: Odpravljena bo policijska ura, epidemija podaljšana za 30 dni

Slovenija

Vlada bo danes sprejela ukrepe, kot veljajo v rdeči fazi, v njej ne bo več nočne omejitve gibanja, odprla bi se smučišča, je na popoldanski novinarski konferenci napovedal zdravstveni minister Janez Poklukar. Epidemija bo podaljšana za 30 dni, maske bodo obvezne na prostem le, ko ne bo mogoče držati primerne varnostne razdalje. Pri prestopu državne meje stopijo v veljavo omejitve, ki so veljale pred velikonočnim zaprtjem. Danes so rdeče tri regije, do torka bi lahko bila rdeča cela Slovenija, nekaj regij pa bi lahko bilo celo v črni fazi, napoveduje direktor NIJZ Milan Krek.

Poklukar je na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede novega koronavirusa dejal, da so pripravljeni odloki za sproščanje od ponedeljka naprej v rdeči fazi glede na stanje bolezni pri nas. V njej ni več nočne omejitve gibanja, odprla bi se smučišča.

Odlok za šport bi tako poleg državnih tekmovanj registriranih športnikov omogočil tudi tekmovanja kadetov in mladincev ter vodeno rekreacijo do deset ljudi, v kar vaditelji, ki morajo biti tedensko testirani, niso vključeni.

Poklukar: vrha tretjega vala še nismo dosegli

"Danes smo praktično v prehodu med oranžno in rdečo fazo, v slednji bomo po predvidevanjih prihodnji teden. Tudi vrha tretjega vala epidemije še nismo dosegli ... V naslednjih tednih bomo odloke prilagajali glede na stanje bolezni po regijah," je napovedal Poklukar in pred tem izpostavil, da se epidemija podaljšuje za 30 dni. Naslednji teden se sprošča tudi omejitev gibanja na regije, maske se bodo uporabljale v zaprtih prostorih, v odprtih pa le, ko ni možno zagotoviti ustrezne medsebojne razdalje.

Tako Poklukar kot Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje, sta ob sproščanju ukrepov ponovno izpostavila potrebo po spoštovanju vseh zdravstvenih in higienskih ukrepov ter priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Vlada je nekoliko spremenila t. i. semafor ukrepov za omejevanje širjenja covida-19 glede na epidemiološke številke. Tako se po novem v rdeči fazi, ki bo veljala za prihodnji teden, sprošča več dejavnosti, kot je bilo predvideno prej. Med drugim bodo odprte osnovne šole in vrtci v celoti.

Kriteriji na ravni države

1. črna faza
št. okužb: več od 1350
št. hospitaliziranih: več od 1200

- omejitev gibanja v nočnem času
- javni potniški promet v omejenem obsegu
- odprte nujne trgovine, pošte, banke
- vrtci in šole prva triada, posebne potrebe, izobraževanje na daljavo za vse ostale
- nujne laboratorijske vaje za študente
- treningi in tekmovanja za vrhunske, perspektivne in poklicne športnike ter za člane državnih reprezentanc
- brezkontaktne športne aktivnosti na prostem
- individualna vadba in vadba družin

2. rdeča faza
št. okužb: manj od 1350
št. hospitaliziranih: manj od 1200

- osnovne šole in vrtci se odprejo v celoti, srednje šole po modelu C, na fakultetah dovoljeni seminarji in izpiti do 10 ljudi,
- odprtje dijaških domov,
- muzeji, knjižnice, galerije,
- brezkontaktne športne aktivnosti na prostem v skupini do 10 na priporočeni razdalji
- individualni pouk v glasbenih šolah in izvedba baleta ter sodobnega plesa,
- treningi in tekmovanja za kadete in mladince,
- nekatere servisne storitve, trgovina

3. oranžna faza
št. okužb: manj od 1000
št. hospitaliziranih: manj od 1000

- pouk tudi na fakultetah in višjih šolah v omejenem obsegu,
- zbiranje do 10 oseb
- trgovina v celoti, delna sprostitev gostinskih storitev (terase in vrtovi)
- odprtje študentskih domov
- sprostitev gibanja med regijami

4. rumena faza
št. okužb: manj od 600
št. hospitaliziranih: manj od 500

- sproščanje turističnih nastanitev
- srednje šole in fakultete brez omejitev

5. zelena faza
št. okužb: manj od 300

- odprava omejitev v celi državi,
- veljajo splošni higienski ukrepi in prepoved barov ter diskotek ...

Čez državno mejo po kriterijih, kot so veljali pred velikonočnim zaprtjem

Potem ko je ustavno sodišče v četrtek zadržalo izvrševanje vladnega odloka, ki do vključno nedelje omejuje potovanja v države na rdečem seznamu, je minister za zdravje Poklukar danes pojasnil, da to pomeni, da pri prestopu meje veljajo omejitve, ki so veljale pred velikonočnim zaprtjem.

Za prehod meje je tako potreben negativen test PCR, opravljen v članicah Evropske unije, izjema so dnevni migranti ter otroci, ki obiskujejo dvojezične šole, in pripadniki narodne manjšine.  V svetovalni skupini niso predlagali tega ukrepa, saj se še vedno zavzemajo za sistem, ki bi omogočil, da bi že na meji napotili ljudi v karanteno.

Kaj točno se odpira v ponedeljek?

Od ponedeljka v celotni državi velja rdeča faza ukrepov. Prihodnji teden pa bodo ukrepe opredeljevali glede na fazo po regijah.

Kaj točno se bo odprlo v ponedeljek, bo navedeno v odlokih, ki jih bo danes sprejela vlada. Gotovo pa se odpirajo avtomehanične delavnice in frizerski saloni. Med drugim rdeča faza predvideva izpite in seminarje na fakultetah do 10 ljudi, pa odprtje muzejev, knjižnic in galerij.

V oranžni fazi je nato zapisana sprostitev gibanja med regijami, odpiranje gostinskih teras in vrtov, v omejenem obsegu pouk na fakultetah in v višjih šolah. V rumeni fazi je zdaj predvideno sproščanje turističnih namestitev, srednje šole in fakultete pa bodo v tej fazi brez omejitev.

Svetovalna skupina: zavedamo se, da so državljani naveličani ukrepov

V svetovalni skupini pri ministrstvu za zdravje se zavedajo, da so državljani naveličani ukrepov zaradi epidemije in si želijo normalnega življenja. A kot je poudarila vodja svetovalne skupine Mateja Logar, bi bili brez tega in brez sodelovanja prebivalstva zdravstveni delavci v bolnišnicah postavljeni pred težke odločitve, kot je, "koga bomo lahko sprejeli in koga ne, komu bomo lahko nudili vso oskrbo in pri komu se bomo morali odločiti, da mu ne bomo mogli nuditi vsega potrebnega". Ukrepi so nujni, je poudarila.

Epidemiolog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel je sicer danes na Twitterju med drugim zapisal, da so epidemiologi sicer "s težkim srcem" predlagali časovno jasno opredeljen ukrep tako rekoč brez izjem. "V dani situaciji smo zato izbrali raje kratkotrajno učinkovito zamejevanje širjenja virusa kot neskončno trajanje (ne)sprejemljivih ukrepov. Zatem pa smo bili deležni zaprtja države v nerazumljivi izvedbi, s številnimi izjemami, zaprtimi šolami (ki bi se morale zadnje zapreti in prve odpreti), z delno odprtim gospodarstvom (brez smiselnosti, zakaj so nekatere dejavnosti odprte in druge zaprte), z obvezno uporabo mask na prostem, nerazumljivimi ukrepi na mejah in drugimi izjemami. S tem se je izgubila možnost kratkoročnega ukrepanja. Izgubilo se je tudi zaupanje ljudi," je napisal Fafangel.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  09 .04. 2021 ob  19: 23
Vlada je odprla smučišča. Ma koga oni to jebejo v glavo?