VIŠJE SODIŠČE V KOPRU JE REKLO ZADNJO: To so kazni za zdravnike, ki so ponarejali spričevala

Koper

Višje sodišče v Kopru je v četrtek obravnavalo pritožbe na sodbo, s katero je Okrožno sodišče v Kopru decembra zdravnike Bojana Lovšeta, Tihomirja Pešića in Marjano Grosek Pšeničnik obsodilo zaradi sodelovanja pri nezakonitem izdajanju zdravniških spričeval. Med drugim je Pešiću zvišalo kazen, izdana sodba je pravnomočna, poročajo Primorske novice.

Višje sodišče je obravnavalo pritožbe treh zdravnikov in tožilstva, ugodilo pa je le slednji. Ocenilo je, da je sodba koprskega okrožnega sodišča sicer logična in konsistentna, v njej pa so tudi odgovori na vse navedbe, s katerimi je obramba obtoženih sodbo izpodbijala, pišejo Primorske novice.

Po ugotovitvah višjega sodišča je prvostopenjski senat zmotno presodil, da je Pešić do spremembe zakonodaje še lahko izdajal zdravniška spričevala, potem pa ne več, zaradi česar v sodbi ni upošteval 672 izdanih spričeval. Višje sodišče je spremenilo sodbo, tako da vključuje vseh 1560 spričeval, ki so bila po mnenju tožilstva nezakonita.

Pešiću je zato kazen za posebne primere ponarejanja listin zvišalo za tri mesece, namesto 6000 bo moral plačati 8000 evrov denarne kazni, vrniti pa bo moral več kot 34.000 evrov nezakonitega zaslužka namesto 19.000. Enotna zaporna kazen po novem znaša leto in sedem mesecev. Pešić jo bo odslužil s 1150 urami dela v splošno korist.

Za Lovšeta je kaznivo dejanje ponarejanja poslovnih listin od lanske razglasitve sodbe do letošnjega marca zastaralo. Pravnomočna pa je obsodba na leto in deset mesecev zaporne kazni zaradi zlorabe uradnega položaja. Odslužil jo bo s 1330 urami družbeno koristnega dela. Vrniti bo moral nekaj manj kot 10.000 evrov.

Kazen zdravnici Grosek Pšeničnik ostaja enaka, leto in štiri mesece zaporne kazni zaradi posebnih primerov ponarejanja listin. Odslužila jo bo z 970 urami v splošno korist. Plačati bo morala približno 4000 evrov denarne kazni in vrniti 26.000 evrov.

Trojica zdravnikov je bila obtožena zlorabe položaja in ponarejanja listin. Lovše naj bi med letoma 2008 in 2014 v nasprotju z zakonodajo v 2572 primerih prepustil opravljanje pregleda za pridobitev vozniškega dovoljenja soobtoženima. S tem naj bi Pešiću omogočil, da je nezakonito zaslužil nekaj več kot 44.000 evrov, Grosek Pšeničnik pa 26.000 evrov nezakonitega zaslužka. Sam naj bi nezakonito zaslužil slabih 10.000 evrov, je v obtožnico zapisalo državno tožilstvo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  24 .05. 2024 ob  18: 35
Kazen je delo za družbeno korist: torej izdaja ponarejenih zdravniških spričeval
kokodek |  24 .05. 2024 ob  13: 55
kja pa kazni za tiste, ki si štampljajo in jih ni v službi, samo prašam