VIŠJE PLAČE V JAVNEM SEKTORJU: Več tudi za župana s podžupani in mestne svetnike; koliko znašajo v Kopru?

Koper

Koprski mestni svetniki so na nedavni seji sprejeli spremembe v višini sejnin in plač funkcionarjev Mestne občine Koper (MOK): svetnikom bo po novem mesečno pripadalo 318,32 evrov bruto, župan in podžupani se selijo v en plačni razred više.  

Koprski mestni svetniki so na nedavni seji sprejeli spremembe v višini sejnin in plač funkcionarjev Mestne občine Koper (MOK), članov delovnih teles Občinskega sveta, župana in drugih organov MOK. Kot pojasnjujejo na koprski občini, je s 1. aprilom začel veljati dogovor o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju, ki določa, da se uvrstitve delovnih mest (vključno z delovnimi mesti javnih uslužbencev plačne skupine B), nazivov in funkcij povišajo za en plačni razred.

Plača se bo tako povečala županu Alešu Bržanu, ki je "s 1. aprilom 2023 uvrščen v 56. plačni razred, njegova osnovna bruto plača znaša 3.979,04 evra". Zakon o sistemu plač v javnem sektorju sicer umešča župane v plačne razrede glede na število prebivalcev v občini na dan nastopa mandata.

V skladu z novim dogovorom se bodo tudi podžupanom plačni razredi zvišali za en razred. Po novem bodo uvrščeni od 45. do 48. plačnega razreda (od 2.584,71 do 2.907,45 evrov). Ob tem velja, da nepoklicni župani prejemajo nadomestilo v višini 50 odstotkov plače, ki bi jo dobili, če bi funkcijo opravljali poklicno. Edina poklicna županja MOK je Mateja Hrvatin Kozlovič.

Povišale se bodo tudi sejnine za mestne svetnike, in sicer v skladu s povišanjem županove plače, saj je  višina mesečnega izplačila svetniku vezana na županovo plačo. "Še naprej pa bodo znašale osem odstotkov od osnovne plače župana, t. j. 318,32 evrov bruto," pojasnjujejo v MOK.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija