VIŠJE CENE ŠTUDENTSKIH DOMOV V LJUBLJANI IN MARIBORU: Kaj pa na Primorskem?

Slovenija

Naraščajoče cene energentov vplivajo tudi na študentsko populacijo. Za stanovalce mariborskih študentskih domov so se stanarine od maja povišale za 11 odstotkov, v ljubljanskih študentskih domovih pa so od junija višje za šest odstotkov. Na Primorskem dviga stanarin do konca študijskega leta ne načrtujejo. To naj bi se zgodilo s 1. oktobrom.

V Študentskem domu Ljubljana so zaradi povišanja cen energentov in drugih okoliščin s 1. junijem bili prisiljeni dvigniti stanarine za slabih šest odstotkov, povprečna cena bivanja v domu zdaj znaša 77,25 evra na mesec, prej 72,08 evra, je povedal Igor Brlek, v domu zadolžen za odnose z javnostmi. Ob tem se cene subvencionirane stanarine gibljejo med 61,23 in 108,89 evra.

Kot je pojasnil, podražitev velja enako za vse domove v Ljubljani in je sprejeta v skladu s pravilnikom o subvencioniranju bivanja študentov. V postavko stanarina so med drugim zajeti tekoči stroški in plače zaposlenih. V Študentskem domu Ljubljana, ki deluje kot javni zavod in razpolaga s 7500 ležišči v 29 domovih po mestu, se kot je povedal Brlek, trudijo, da čim manj obremenjujejo študente s stroški, k čemur po njegovem prepričanju prispeva tudi minimalno število zaposlenih glede na število stanovalcev.

V mariborskih študentskih domovih, ki razpolagajo z 2663 ležišči, so cene storitev zaradi dražitve energentov že s 1. majem zvišali za 11 odstotkov. Upravni odbor mariborske univerze je ob tem dodal določilo, da se cene stanarin, parkirnin in ostalih storitev študentskih domov v tem letu ne uskladijo z letno stopnjo inflacije. Prav tako so dodali, da naj se še nadalje intenzivno prizadeva za pridobivanje dodatnih sredstev in se v primeru pridobitve teh dodatnih sredstev cene storitev sorazmerno znižajo.

"Povprečna cena stanarine se je od 1. maja s 100,90 evra povišala na 112 evrov. Do takrat so se namreč povišali stroški na enoto za porabljeno vodo in komunalne storitve za okoli 20 odstotkov, za električno energijo pa kar za trikrat v primerjavi s petletnim povprečjem. Od takrat pa do danes so se stroški električne energije še dodatno povišali za osem odstotkov," so pojasnili na mariborski univerzi.

Ob tem so izpostavili, da je pri njih v ceno stanarine poleg ležišča vključena tudi brezplačna neomejena uporaba fitnes centrov v vsakem naselju, zunanjega fitnesa za športno rekreacijo in telovadnice ter kopališča Pristan.

Na Primorskem dviga stanarin do konca študijskega leta ne načrtujejo. "Glede na naraščajoče cene energentov in posledično vsega ostalega bomo tudi na primorski univerzi morali prilagoditi cene v študentskih domovih z naslednjim študijskim letom, torej 1. oktobra," je opozoril pomočnik rektorice primorske univerze Aleš Oven.

V treh študentskih domovih na Primorskem je na voljo 380 postelj, povprečna cena bivanja s subvencionirano stanarino v domu je 110 evrov, brez subvencije pa okoli 140 evrov.

Subvencije za bivanje ostajajo nespremenjene

Kljub vse višjim stroškom vrednost subvencija za bivanje v študentskem domu že pet let ostaja nespremenjena. Glede na to so uprave ljubljanskih, mariborskih in primorskih študentskih domov skupaj s študentskimi sveti stanovalcev vseh treh zavodov in Študentsko organizacijo Slovenije na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport naslovile poziv k zvišanju subvencije.

Še vedno višina subvencije v študijskem letu 2022/2023 v javnih dijaških, dijaško in študentskih domovih namreč znaša 21,50 evra, v zasebnih študentskih domovih in pri zasebnikih pa 32 evrov.

Z ministrstva so odgovorili, da je višina subvencije odvisna predvsem od povprečne letne cene bivanja v preteklem študijskem letu v javnih študentskih domovih. "Mesečna subvencija se določi na podlagi povprečne letne cene bivanja za preteklo študijsko leto, pri čemer se upošteva člen pravilnika o subvencioniranju bivanja študentov, ki določa, da znaša subvencija najmanj 20 odstotkov povprečne mesečne cene bivanja, ter se zagotavlja največ do 12 mesecev na leto in za vsako študijsko leto na novo preračuna," so v zvezi s pozivom k zvišanju subvencije navedli na ministrstvu.

Za novo študijsko leto je določena mesečna subvencija v višini 21,50 evra, to je 21,03 odstotka povprečne mesečne cene bivanja v študijskem letu 2021/2022, in v zasebnih študentskih domovih ter pri zasebnikih v višini 32 evrov, kar je 31,30 odstotka povprečne mesečne cene bivanja v tem študijskem letu, so še pojasnili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija