VIŠJA CENA ELEKTRIKE POVZROČILA SPREMEMBO V DELAMARISU: Lahko pričakujemo podražitev izdelkov?

Slovenija

V Delamarisu so zaradi podražitve električne energije kolektivni dopust zaposlenih, ki so ga običajno izvedli v decembru, premaknili na prvi teden januarja, je pojasnil predsednik skupine Pivka - Delamaris Janez Rebec. Zaposleni so na dopustu od silvestrovega do vključno petka, s proizvodnjo bodo ponovno začeli v ponedeljek.

Vzrok za odločitev o prestavitvi kolektivnega dopusta je po Rebčevih besedah "drastična podražitev električne energije iz 70 evrov za megavatno uro na 400 evrov v decembru, ki je vse zelo presenetila".

Kot je dodal Rebec, se je cena megavatne ure nato znižala in je zdaj za dvainpolkrat večja kot v začetku. S proizvodnjo v Delamarisu bodo tako ponovno začeli s prihodnjim tednom.

O ustavitvi proizvodnje v Delamarisu je danes poročal časnik Delo. Ta prav tako navaja Rebca v oceni, da je v podobnem položaju večina živilskih podjetij in da bodo prisiljeni v dvig cen, da bodo lahko preživeli. Rebec pričakuje, da bi višje cene v Delamarisu oz. Pivki morali uveljaviti do 1. marca za vse svoje izdelke.

V Pivki sicer iščejo dolgoročno alternativo tudi v samopreskrbi s sončnimi elektrarnami, še navaja Delo.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je konec lanskega leta opozorila na nevzdržne razmere v gospodarstvu zaradi visokih cen električne energije. Kot so v zbornici navedli takrat, cene elektrike za dobavo v letu 2022 dosegajo tudi do šestkratne vrednosti cen iz leta 2021, zato vse več podjetij razmišlja o začasni zaustavitvi proizvodnje.

GZS je sicer že v začetku oktobra vlado in pristojni ministrstvi pozvala k takojšnjemu ukrepanju zaradi izjemnega porasta cen energentov. Vlada se je na poziv sicer odzvala, a zaenkrat brez konkretnejših ukrepov za gospodarstvo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija