VIRUS ZAHODNEGA NILA V NAŠI BLIŽINI: Prenašajo ga komarji

Trst

V italijanskem Vidmu so zaznali prva primera okužbe z virusom Zahodnega Nila, danes piše Primorski dnevnik na svoji spletni strani. V nasprotju z ostalimi primeri v Italiji kaže, da gre za okužbo na območju dežele Furlanija - Julijska krajina, saj eden od okuženih nedavno ni nikamor potoval.

Z virusom, ki ga prenašajo komarji, sta se okužila 34-letni moški in 15-letnica iz Vidma. Prvi nedavno ni bil na potovanju ali letovanju, medtem ko je bila najstnica na letovanju v Jesolu pri Benetkah. Oba sta zaradi vztrajnih simptomov gripe poiskala pomoč v bolnišnici. Njuno zdravstveno stanje ni znano. Videmska občinska uprava je napovedala, da bo poskrbela za dezinfekcijo, še piše Primorski dnevnik.

V Italiji so sicer v zadnjem času zabeležili več okužb z virusom Zahodnega Nila, poročali so tudi o najmanj treh smrtnih žrtvah.

V Evropi so letos okužbe z virusom Zahodnega Nila zabeležili še v Grčiji, Srbiji, na Madžarskem in v Romuniji. V Grčiji in Srbiji je virus zahteval tudi smrtne žrtve.

Virus Zahodnega Nila se pojavlja v območjih tropskega in zmernega podnebja, primere te bolezni pa smo v preteklosti zabeležili tudi v Sloveniji. Gre za sezonsko bolezen, saj se pojavlja v mesecih, ko so aktivni komarji, največ od julija do septembra.

Večina okuženih bolezen preboli brez simptomov, okoli 20 odstotkov pa jih razvije gripi podobno vročinsko bolezen z glavobolom in slabim počutjem, kar je glavni simptom virusa Zahodnega Nila. Tudi to običajno v nekaj dneh mine. Možnosti zapletov in smrti so večje pri starejših bolnikih in bolnikih z okrnjeno imunostjo.

Deli novico:

ko ma rji |  23 .08. 2018 ob  16: 51
Dokler se na vladi kregajo kdo bo sedel na katerem stolčku,bodo nas komarji žive požrli.Sicer se ne ve kdo so hujši krvosei komarji ali našti politiki edino,kar je vsem jasno je to,da nam oboji pijejo kri..
HalojQuery16206501964781359515_1535005642087 |  23 .08. 2018 ob  08: 31
Halo Slovenija? Država državljanov Slovenije? Bomo kaj ukrenili proti temu ali bomo pustili narod, da se individualno j..e s tem. Recimo, da svetujemo ljudem, da se mažejo in špricajo z repelenti, da se oblačijo v zimska oblačila sredi poletja? Če slučajno kdo umre, je pač statistika, kaj čmo? Mislim, to je problem, ne kdo je zmagal ku....o drugo svetovno vojno.