VIRTUALNO DRUŽENJE Z ZORANOM PREDINOM: Predstavil bo svoj knjižni prvenec

Koper

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja bodo v četrtek, 29. oktobra, v Čitalnici Fulvia Tomizze gostili vsestranskega glasbenika in pisatelja Zorana Predina, ki bo predstavil svoj knjižni romaneskni prvenec Mongolske pege, ki je izšel pri mariborski založbi Litera. Dogodek bodo ob 15. uri v živo predvajali na njihovi Facebook strani, sicer pa bo posnetek predstavitve knjige Mongolske pege kasneje na voljo tudi na novi spletni strani knjižnice.

Bralec, ki knjigo vzame roke, kar hlasta za besedami, ki odstirajo tančice preteklega in sedanjega časa, tančice, ki razkrivajo ideologije, pa naj bodo iz preteklosti ali iz današnjih dni, tančice ljubezenskih zgodb in sovraštva, tančice fikcijskega življenja knjige Mongolske pege, ki ga lahko postavimo v realen svet ali beremo le kot fikcijo.

"Nosilni motiv romanesknega prvenca Zorana Predina je preseganje razkola človeštva zaradi socialnih, verskih, ideoloških, rasnih, spolnih in še kakšnih razlik. V literarnem delu, ki ima nekatere poteze kolektivnega romana, je avtorju uspel tankočuten posnetek slovenske in tudi evropske usode, ki kot da še do danes ni doživela prave katarze. Sprožilni moment romana je čas turških vpadov v Evropo in se nadaljuje v čas, ko je Evropo oplazila ideja protestantizma v srednjem veku, do prevlade katolicizma in še naprej do novejše zgodovine, ko so prišli v življenja Evropejcev in Slovencev razni drugi "izmi", kot so nacizem, fašizem, komunizem, stalinizem, janšizem in jih je gotovo še kaj," je o knjigi zapisal urednik Orlando Uršič.

Vabljeni torej na virtualno druženje z Zoranom Predinom, ki bo potekalo 29. oktobra ob 15. uri na Facebook strani Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper.