VIRTUALNA ŠOLA V NARAVI: Zabava in učenje o svetu živali in rastlin iz dnevne sobe (VIDEO)

Koper

Bogate vsebine virtualne šole v naravi, ki so jih pripravili študenti UP FAMNIT, Pedagoške fakultete in Fakultete za management Univerze na Primorskem, so zbrane na spletni strani Šola v naravi na drugačen način. Na njej so predstavljena zanimiva in poučna dejstva o živem svetu okoli nas, predvsem vrste, ki se pojavljajo v Sloveniji in Istri, in to tako kopenski kot morski organizmi. Svoje znanje lahko preverjamo tudi z različnimi igrami, kvizom o zavarovanih vrstah v Sloveniji in križankami različnih stopenj težavnosti.

Virtualna šola v naravi je del programa Šola v naravi, ki poteka v sklopu Študentskih inovativnih projektov za družbeno korist (ŠIPK). Ta povezuje visokošolske zavode z negospodarskimi organizacijami, letos pa so že tretje leto zapored v okviru programov ŠIPK sodelovali z Mladinskim letoviščem in zdraviliščem RKS Debeli Rtič. Spletna stran je nastala kot odziv na pandemijo, ko je bilo jasno, da dejavnosti v živo ne bo možno izpeljati. "Poskrbeli smo za drugačen prenos naravoslovnega znanja osnovnošolcem, ki so sicer vešči uporabe informacijske tehnologije, potrebujejo pa interaktivne in zabavne vsebine," je povedala Damjana Rašl iz Društva varstvenih biologov BIODIVA, katere člani so poskrbeli za strokovno podporo projektu. "Seveda ne gre za nadomestek aktivnosti v živo in v naravi, zagotovo pa je stran odlična dopolnitev in pripomoček za družine, učitelje in mentorje pri podobnih aktivnostih."

Študenti so tako učencem ponudili ne le naravoslovno snov, ampak tudi možnost učenja z uporabo IKT. "Zavedati se moramo, da informacijsko-komunikacijska tehnologija vpliva na otrokovo učenje, če je ta uporabljena v pravi meri. V Sloveniji je IKT že uveljavljena kot del didaktike, kar otrokom omogoča digitalno in medijsko pismenost. Le-ta je pomembna za otrokovo življenje, saj se bo s tehnologijo srečeval v vsakdanjem življenju – v času šolanja in kasneje v službi, zato se uporabniki na strani srečujejo z zemljevidi, prenašanjem datotek, rabo Worda in Powerpointa, ter drugih bolj interaktivnih programov," pa je ob tem poudarila doc. dr. Martina Lužnik (UP FAMNIT), pedagoška mentorica pri projektu.

Največji poudarek pa je seveda na naravoslovnih vsebinah. Tudi ostali (se pravi odrasli) uporabniki lahko z obiskom spletne strani preverijo, ali sploh poznajo biodiverziteto Istre ter morske in kopenske živali. Da pa ne bi bilo razlaganje preveč abstraktno ali dolgočasno, so študenti posneli dva eksperimenta. S prvim razložijo razlitje nafte v morje:

Z drugim pa zakisanje oceanov

Vsak pa lahko sam poskusi preveriti, kako deluje erozija.

Posebno poglavje je namenjeno klimatskim spremembam in grožnjam biodiverziteti, kajti virtualna šola v naravi je namenjena tudi ozaveščanju o pomenu varovanja narave.

Kot so zapisali snovalci, se vsi zavedamo, da živimo v času, ko je za prihodnost našega planeta potrebno narediti velike spremembe, vsak posameznik pa lahko začne že z majhnimi spremembami v svojem vsakdanu. "Zavedati se moramo, da vsako naše dejanje nekaj pomeni. Za vsak artikel, ki ga kupimo v trgovini, namenimo naš denar in s tem spodbudimo proizvajalca. Zato se je dobro pozanimati, kaj kupujemo in kam usmerjamo naš denar. Na primer, nekatera kozmetična podjetja testirajo svoje produkte na živalih, kar je lahko za živali neprijetno in boleče. S tem, ko mi kupimo proizvod takšnega podjetja, spodbudimo tudi takšno ravnanje z živalmi. Zato je dandanes, z vsemi informacijami, ki obstajajo na spletu, pomembno razvijati kritičen način razmišljanja in odgovoren odnos do sebe in drugih," so zapisali.