VINOGRADNIKI, POZOR: Tudi letos obvezno škropljenje proti zlati trsni rumenici

Slovenija

Javna služba zdravstvenega varstva rastlin je v teh dneh za posamezna območja v Sloveniji izdala napoved za prvo škropljenje proti ameriškemu škržatku, ki v vinogradih širi zlato trsno rumenico. Pravočasno zatiranje prenašalca je poleg odstranjevanja okuženih trt ključno za preprečevanje širjenja bolezni, poudarjajo pristojni.

Kot je danes objavila uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, je zatiranje ameriškega škržatka tudi letos obvezno v vinogradih za pridelavo grozdja, brajdah in ohišnicah na vseh razmejenih območjih zlate trsne rumenice, ki zajemajo vse tri vinorodne dežele.

Prvo škropljenje se izvede takoj po končanem cvetenju trte. Število škropljenj je določeno po občinah. V matičnih vinogradih, matičnjakih in trsnicah je zatiranje ameriškega škržatka obvezno povsod po Sloveniji. Natančnejši roki zatiranja za posamezna območja so objavljeni v prognostičnih obvestilih na Agrometeorološkem portalu.

Uprava poudarja, da so insekticidi, ki so sedaj dovoljeni za zatiranje ameriškega škržatka, manj učinkoviti kot tisti, ki so bili dovoljeni v preteklosti. "Zato je še posebej pomembno dosledno upoštevanje rokov zatiranja," izpostavlja.

Vinogradnike opozarja, naj bodo pozorni tudi na pojav simptomov zlate trsne rumenice, ki se na okuženih trtah lahko pojavijo že takoj po cvetenju. Glavni simptomi so sušenje kabrnkov ter kasneje venenje in sušenje grozdov, rumenenje listov pri belih sortah in rdečenje pri rdečih ter zvijanje listnih robov navznoter. Takšne trte je treba čim prej odstraniti, da se prepreči širjenje bolezni.

Zlato trsno rumenico povzroča fitoplazma grapevine flavescence doree, ki je karantenski škodljivi organizem za celotno EU, z okuženih na zdrave trte pa jo prenaša žuželka ameriški škržatek.

Bolezen je v Sloveniji navzoča v vseh vinorodnih deželah. V zadnjih letih je prišlo do večjega izbruha zlate trsne rumenice na širšem ljutomersko-ormoškem območju, širi pa se tudi v Prekmurju, Posavju in na Dolenjskem. "Za preprečevanje širjenja bolezni je pomembno, da z insekticidi čim bolj zmanjšamo populacijo ameriškega škržatka," poudarja uprava.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija