VINAKOPER PRVA VINSKA KLET, KI POZIVA K ODGOVORNEMU PITJU: Poletna akcija povezala tri istrske občine (VIDEO)

Koper

Sveže, lahkotno in odgovorno – takšno naj bo poletje, h kateremu pozivajo v kleti Vinakoper. Zavedajo se namreč, da po epidemiji, ki nas je zadrževala v domovih, veselje ob potovanju, druženju in raziskovanju prinaša tudi potencialne negativne spremljevalce, kot sta prekomerno pitje in neodgovorna vožnja. Zato so zasnovali ozaveščevalno akcijo, s katero želijo prepričati predvsem mlajše generacije, da so edine smiselne zabave tiste, s katerih se vrneš domov varno. Pri tem pa je najbolj bistveno, da mora za svojo varnost znati vsak poskrbeti sam. To je tudi sporočilo kampanje, ki so jo uradno podprle Mestna občina Koper, Občina Piran in Občina Izola.

V Vinakoper so se nagovora ključne ciljne skupine lotili na nekonvencionalen način. "Vinakoper je ena izmed najprepoznavnejših vinskih kleti v Sloveniji. Imamo dolgo tradicijo, imamo ogromno znanja, imamo pa tudi odgovornost, da ustvarjamo pravi odnos do vina. V ta sklop sodijo tako spoštovanje proizvodnje vina kot tudi vzpostavljanje ustrezne kulture pitja, ki temelji na zmernosti in s tem na nek način tudi spoštovanju izdelka ter njegove celotne tradicije. Osveščanje o odgovornem pitju je zato za nas poslanstvo, ki ga to poletje realiziramo na malce bolj odmeven način. Direktnega poziva k odgovornemu pitju se lotevamo kot prva vinska klet v Sloveniji," pojasnjuje direktor Vinakoper Borut Fakin.

Ne žugajo, temveč prijateljsko nagovarjajo

V kratkem video oglasu tako mlade nagovarjajo na bolj sproščen, zabaven način, ki jim je blizu in odpira priložnosti za pogovor, diskusijo. "Poziv Pridi varno domov je razvit v humorni situaciji, katere kontekst temelji na klasičnih predpostavkah neodgovornega pitja, podaja pa preprosto odgovorno rešitev. Verjamemo, da lahko s preprostim, prijateljskim nagovorom mladim pridemo veliko bliže, a prav tako učinkovito," še dodaja Fakin. Poleg tega mlade nagovarjajo natanko tam, kjer so "doma"; video se bo namreč predvajal predvsem na digitalnih omrežjih, ki so po svoji naravi pravo mesto za odprto deljenje lastnih mnenj, izkušenj, vtisov.

Povezane tri primorske občine

Akciji so podporo izkazale tudi Mestna občina Koper, Občina Izola in Občina Piran. Postala bo del njihovih poletnih komunikacijskih nagovorov, umeščena bo tudi na vse njihove komunikacijske kanale: spletna mesta, Facebook profile ...

"V zadnjih letih je bilo veliko truda in napora vloženega v dvig kakovosti domačih vin, njihovi prepoznavnosti, razumevanju in spoštovanju ter spajanju s hrano, kar je pripeljalo do tega, da je danes kultura pitja vina pri nas zelo visoka. In čeprav so mladi veliko bolj ozaveščeni, kot so bili pred leti in se zavedajo nevarnosti prekomernega uživanja alkohola ter njegovih posledic, preventiva ni nikoli odveč. Zato naj bo zabava neobremenjena, pot domov pa zmeraj varna," je v podporo projektu povedal župan Mestne občine Koper Aleš Bržan.

"Občina Piran je najmočnejša slovenska turistična destinacija in čeprav je letošnje poletje res specifično, dnevni utrip turističnega dogajanja ostaja praktično nespremenjen. Radoživost poletja in pričakovanja sprostitve ter užitka pa ne smejo biti opravičilo za neodgovorno ravnanje. Iz tega razloga močno spodbujamo odgovorno pitje in odgovorno ravnanje v prometu," je odločitev za podporo projektu pojasnil župan Občine Piran Đenio Zadković.

"Praznovanje in veselje je ob kozarcu dobrega okusa veliko lepše, a vendar bodimo pri pitju zmerni in ne sedimo pijani za volan, ker je to lahko za nas in ostale udeležence v prometu usodno," pa ključno sporočilo zaokrožuje župan Občine Izola Danilo Markočič.

Povabilo vsem k sodelovanju

K podpori kampanje je Vinakoper pozval tudi partnerje s področja gastronomije, ki bi pomembno sporočilo o odgovornem pitju delili na svojih profilih omrežij Facebook in Instagram. Ob tem želijo doseči, da bodo gostinci in lastniki lokalov, ki prodajajo njihova vina, v poletno atmosfero vključili nagovor Pridi varno domov in hkrati s čim bolj konkretnimi dejanji skrbeli za preprečevanje prekomernega uživanja alkohola.

V Vinakoper so prepričani, da lahko s skupnimi napori pripomoremo k bolj varnim cestam in vselej srečnim zaključkom zabavnih druženj.