VIKEND V ZNAMENJU SOLINARJEV: V Piranu ta konec tedna pestro dogajanje ob prazniku zavetnika mesta

Piran

V Piranu ta konec tedna poteka tradicionalni solinarski praznik. Prireditev ob prazniku piranskega zavetnika sv. Jurija, ki bo naslednje leto obeležila dve desetletji obstoja, se bo začela danes ob 10. uri na piranskem Tartinijevem trgu. Organizatorji vabijo na različne aktivnosti v mestu ter v bližnjih Sečoveljskih in Strunjanskih solinah.

V nedeljo goduje sv. Jurij, ki po ljudskem izročilu prinaša pomlad, obilje, srečo in veselje. Družine solinarjev so običajno po tem praznovanju odšle na delo v soline, da bi pripravile solna polja in poleti žele sol, so pomen praznika pojasnili v Avditoriju Portorož.

Najstarejši piranski rek se glasi: "???????????????????? ???????? ???????????????? ???????? ????????????." - Piran je nastal iz soli. ???? Raziščite bogato zgodovino...

Objavil/a Portoroz & Piran dne Četrtek, 20. april 2023

Ob tej priložnosti Avditorij s soorganizatorji pripravlja pester glasbeni in kulturni program, ki bo med drugim ponudil sejem, fotografsko razstavo ter ustvarjalne delavnice za najmlajše.

Priprave na praznovanje so sicer potekale že v petek, ko so člani društva Anbot Piran s prostovoljci, učenci in dijaki piranskih šol, poskrbeli za okrasitev mesta. Tradicionalno okrasitev predstavljajo girlande iz bršljanovih listov in šopki iz oljčnih vejic.

Kot so še navedli v sporočilu za javnost, bo v okviru etnološke in kulturne prireditve v nedeljo ob 9. uri na Tartinijevem trgu potekal glasbeni program. Sledila mu bo tradicionalna povorka od cerkve sv. Petra na Tartinijevem trgu do cerkve sv. Jurija z mašo ob prazniku. Ob 13. uri organizatorji pripravljajo simbolični odhod solinarske družine s Tartinijevega trga v soline.

Ob prazniku sv. Jurija Krajinski park Strunjan ta konec tedna nudi brezplačen voden ogled solin in lagune. Prav tako je možno brezplačno obiskati piranske soline, muzej solinarstva na Fontaniggah in nekdanje skladišče soli Monfort. Piranski muzeji pa danes ob 11.30 nudijo brezplačno vodenje ob plačilu redne vstopnice.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija