VIJOLIČNO MORJE NA BELIH SKALAH: Ko je prispel Svom, obarvanje že skoraj mimo, kaj je pokazala analiza vode?

Piran

Za nenavaden pojav, ko se je morje med Belimi skalami in rtom Ronek pred dnevi obarvalo vijolično, obstaja zelo velika verjetnost, da je bil vzrok v kalijevem hipermanganu, so ocenili na upravi za pomorstvo. Gre sicer za razkužilo, ki se v vodi dobro topi in hitro postane neškodljivo. Hipermangan so najbrž po nesreči v morje odvrgli kopalci.

Kot je navedel vodja sektorja za varovanje obalnega morja pri upravi za pomorstvo Arturo Steffe, so po analizi vzorcev, ki jih je opravil nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano iz Maribora, zaznali povečano vsebnost mangana, zaradi česar obstaja zelo velika verjetnost, da je obarvanost povzročil kalijev hipermangan.

Slednji se sicer uporablja v splošni rabi za razkuževanje živil oz. drugih predmetov in se v stiku z vodo obarva v violičasto barvo. Kot vsako razkužilo bi bil tudi kalijev hipermangan ob zaužitju brez razredčitve za človeka škodljiv, ker pa se dobro topi, v vodi postane hitro neškodljiv.

Na upravi za pomorstvo predvidevajo, da je do vnosa razkužila v morske vode prišlo tako, da so ga kopalci na divji plaži imeli za lastno uporabo in so ga po nesreči odvrgli v morje. Pojav oz. izvir vijoličaste barve je bil v bibavičnem pasu, torej med plimo in oseko.

Prvo informacijo o obarvanosti morja so na upravi za pomorstvo sicer prejeli prejšnji ponedeljek, nakar je sektor za varovanje obalnega morja poslal plovilo po vzorec obarvane vode. Ob prihodu plovila na kraj je bilo videti le še malo obarvanega morja, ki je nato v manj kot dveh urah od prve informacije o onesnaženju popolnoma izginilo. V naslednjih dneh so izvedli podrobne preglede tako morja kot tudi suhega dela bibavičastega pasu, da bi odkrili morebitni dodatni izvor obarvanja, vendar neuspešno.

Po enem tednu rednega nadzora področja ni bilo zaznati ponovnega obarvanja morja, je še spomnil Steffe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija