VIDEO NA PLAŽI: Izola odpira vrata ljubiteljem sedme umetnosti

Izola

V Izoli bo med 6. in 10. junijem potekal mednarodni filmski festival Kino Otok, ki tudi v 14. izdaji k druženju vabi ljubitelje sedme umetnosti. Na sporedu bodo projekcije v letnem kinu Manzioli in art kinu Odeon, video na plaži in bogat program za otroke. Poleg tega bodo nadaljevali z lani vzpostavljenim PRO Otokom za filmske profesionalce.

Čuvarke

Kino Otok je vse od leta 2004 festival, ki poudarja srečevanje ustvarjalcev in obiskovalcev ob filmski umetnosti, s premišljenim izborom filmov in prepoznavnimi gosti z vsega sveta.

Letošnja izdaja se, kot je na nedavni novinarski konferenci v Ljubljani povedala selektorica filmskega programa Varja Močnik, ozira po različnih družbenih pojavih v Evropi in drugod po svetu. Precej se bodo posvetili Evropi, tako njeni zgodovini kot tudi aktualnemu stanju, pri čemer bodo v ospredju filmi o kolonializmu.

Čuvarke: veličasten način predstave življenja žensk, ki ohranjajo skupnost stran od vojnih bojišč

Med njimi je izpostavila film Djon Africa Joaa Millerja Guerre in Filipe Reis, v katerem bo občinstvo sledilo glavnemu junaku, ko se iz Portugalske poda na Zelenortske otoke, da bi poiskal očeta.

Čuvarke 

Festival bo v sredo na Manziolijevem trgu uvedel film Čuvarke Xavierja Beauvoisa, ki na tih, a veličasten način predstavi življenje žensk, ki ohranjajo skupnost, kulturo in ekonomijo na francoskem podeželju daleč od bojnih polj prve svetovne vojne.

Med filmi, ki jih bodo prikazali v letnem kinu na Manziolijevem trgu, je Varja Močnik med drugim izpostavila še Bikini Moon, ki ga je makedonski režiser Milčo Mančevski posnel v ZDA.

Nekaj bo tudi filmov, posvečenih zgodovini sedme umetnosti. Tak je Divji fantje Bertranda Mandica. Gre za igrani film, ustvarjen v zelo eksperimentalni maniri, ki govori o prehajanju spolov ter se sprašuje o pomembnosti njihovega definiranja.

Film, ki razkriva nacistično preteklost bivšega generalnega sekretarja ZN

Novost letošnjega festivala je sekcija Evropa 2.0. V njej bodo prikazali Waldheimov valček Ruth Beckermann, o razkritju nacistične preteklosti nekdanjega generalnega sekretarja Združenih narodov in poznejšega predsednika Avstrije Kurta Waldheima, ter film Meteorji Gürcana Kelteka o represiji turške vojske.

Letos so se tudi odločili še več pozornosti posvetiti slovenskemu filmu, zato so zasnovali novo sekcijo Ljubo doma. V njej bodo predstavili program kratkih filmov Andreja Zdraviča z naslovom Ocean Cantos in film Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina, ki je tudi med gosti letošnjega festivala. Na Largu pri špini pa bo na sporedu program krakih filmov režiserja Jana Cvitkoviča, enega od pobudnikov in ustanoviteljev Kino Otoka in letošnjega gosta.

Djon Africa

Video na plaži, ki je namenjen predstavitvi kratkih filmov mladih neuveljavljenih, a prodornih avtorjev, bo ponudil 46 filmov avtorjev iz 15 držav; projekcijam bodo sledili pogovori z avtorji. Na sporedu bo kar nekaj filmov slovenskih ustvarjalcev, med njimi tudi najboljši kratki ter najboljši študijski film zadnjega Festivala slovenskega filma - Apoptoza Tomaža Gorkiča ter Anja Ganja v režiji Petra Bizjaka.

Podmornica - Otok za mularijo pa ponovno združuje projekcije, delavnice in druge dogodke, med njimi omizje o filmsko-vzgojnih projektih Filmska osnovna šola in Razumevanje filma ter razvoj filmske vzgoje v slovenski Istri.

Bikini Moon

PRO Otok za filmske profesionalce in drugo zainteresirano javnost se bo osredotočil na filmsko montažo in oblikovanje zvoka. Udeležence iz Slovenije, Italije in Hrvaške bo s svojimi bogatimi filmskimi izkušnjami med drugim mojstril oblikovalec zvoka Paul Davies, ki je denimo soustvaril film Lynne Ramsay Nikoli zares tukaj.

Kino Otok poteka še v Ljubljani, Sežani, Tolminu in Idriji ter letos prvič v Kopru.

Deli novico: