BREZPLAČNO IN OKOLJU PRIJAZNO: Na koprske ceste prihajata dva e-minibusa na električni pogon (FOTO, VIDEO)

Koper

Na ploščadi pri Upravi za pomorstvo so predstavili nov koprski e-minibus na električni pogon, ki bo z današnjim dnem začel poskusno voziti v koprskem mestnem potniškem prometu. Dogajanje smo spremljali v živo.

Novo izkušnjo električnih vozil so danes predstavili župan Mestne občine Koper Boris Popovič, direktor in predsednik uprave skupine Arriva Slovenija Bo Karlsson ter prokurist družbe K-BUS Marjan Kozel. Gre za inovativen pilotni projekt, v sklopu katerega bodo potniki na koprskih mestnih cestah vse do konca avgusta lahko brezplačno preizkušali dve moderni, okolju in uporabnikom prijaznejši električni vozili. Obe sta proizvedeni v Sloveniji.

Družba K-Bus, ki proizvaja istoimenska vozila, je Arrivi Slovenija in Mestni občini Koper omogočila testiranje dveh popolnoma električnih avtobusov K-Bus E-Solar City. Gre za model nizkopodnih e-minibusov s posebnimi tehničnimi rešitvami. Podoben avtobus je že od novembra lani v vsakodnevni uporabi v mestu Güttingen v Nemčiji.

"Globalna urbanizacija, večanje prometa, onesnaževanje zraka in onesnaževanje s hrupom v mestih ter podnebne spremembe zahtevajo nove, okolju prijazne in učinkovite rešitve za urbana mesta. S tem pilotnim projektom se nadaljuje dolgo sodelovanje z Mestno občino Koper, zdaj tudi na področju e-mobilnosti. Skupaj prispevamo k trajnostnemu javnemu prevozu v Kopru," je ob predstavitvi nove pridobitve za Koper povedal Karlsson.

Prijazen do invalidov in mamic z vozički

Avtobus sprejme 27 potnikov, od tega ima 16 sedišč in 10 stojišč. Je ekološki in nizkopoden ter prijazen do invalidov, mamic z vozički ter do voznika. "Z minibusom na električni pogon skušamo še dodatno prikazati ljudem, da se razvijamo v sozvočju s časom. Prepričan sem, da bodo ta avtobusek tako domačini kot turisti še kako uporabljali," je ob njegovi prestavitvi povedal koprski župan Popovič.

Koprski e-minibus, vozilo na 100-odstotni električni pogon, bo od danes do konca avgusta poskusno vozil na poletni liniji 6 (OlmoŽusternaavtobusna postaja KoperŽusternaOlmo).

Napolnjen v 30 minutah

Kot je pojasnil Koze, se lahko avtobus polni na različne načine: pri polnjenju s standardno gospodinjsko vtičnico bi za polnjenje potreboval 12 ur. Na javnih polnilnicah, ki jih je v Kopru kar nekaj, bi se napolnil v 3 do 4 urah. Tretja rešitev je hitra polnilnica, na kateri se lahko v 30 minutah napolni 80 odstotkov baterije. To polnilnico so namestili tudi v delavnico Arrive, "tako bo lahko avtobus med voznikovo pavzo napolnil baterije in tako obratoval cel dan," še dodaja Kozel.

Osnovna tehnika vozila je Nissan EMD 200. Ogrevalna baterija ima kapaciteto 24 kilovatnih ur in doseg avtobusa je okrog 80 kilometrov. Vozilo je dolgo 6,7 metra, široko 2,1 metra, teža praznega vozila je 2,5 tone, skupna dovoljena masa pa 4,5 tone.

"V vozilu je dodatno vgrajena baterija tipa AMG napetosti 12 voltov in s kapaciteto 230 amperskih ur. Iz te baterije črpamo energijo za hlajenje, gretje, blagajno in druge naprave, ki jih potrebujejo mestni avtobusi. Dodatno so na vozilu vgrajeni solarni paneli skupne zmogljivosti 750 vatov, ki služijo za napajanje dodatne baterije in so nameščeni na strehi in na zadnjem delu vozila," še pojasnjuje Kozel, ki je prepričan, da bo prvi električni avtobus v linijskem prometu v Sloveniji prijetna sprememba za občane Mestne občine Koper.

"Vabim vas, da se z njim popeljete in ga preizkusite. Posebej nas veseli, da imate v Kopru župana gospoda Borisa Popoviča, ki se ne boji sprememb in je sposoben obljube in spremembe tudi uresničiti," je še dodal Kozel.

V mestu se nenehno razvija javni prevoz

Popovič je poudaril, da se koprska občina nenehno trudi, da bi uredila javni prevoz. Pred leti so tako kupili nove, moderne avtobuse z najnižjim možnim izpustom. Upa, "da si bomo čez leto ali dve lahko privoščili tudi električne avtobuse."

Avtobus bo možno brezplačno preizkusiti do 31. avgusta med 8.00 in 22.00 na poletni liniji 6. Vozni red si lahko ogledate na tej povezavi.

Da se na področju javnega prevoza v občini nenehno nekaj premika, priča tudi dejstvo, da "smo pred dnevi prenovili tudi taksi službo: podjetje Cammeo je del naše stvarnosti s tovarniško plinskimi vozili, urejeno tako, da je neprimerno ceneje, bolj udobno in ugodno. Zdaj točno vemo, kakšne so tarife, ki so tudi neprimerno nižje, kot so bile prej," je še dodal Popovič.

Testna vožnja, postanek na obalni cesti 

Kmalu pričetek ureditve kopališča na obalni cesti

Med testno vožnjo na delu poletne linije 6 se je e-minibus ustavil tudi na obalni cesti. Popovič je ob tem napovedal, da bodo v teh dneh začeli z urejanjem kopališča na koprskem delu obalne ceste, saj je občina od Arsa prejela okoljevarstveno dovoljenje. "Najprej bomo na manjšem delu naredili poskusno izvedbo, eno iz apnenca, drugo iz peščenjaka, in se nato odločili za to, kar bo lepše," je še povedal župan.

Komentiraj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Uredništvo si pridržuje pravico do izbrisa komentarjev, ki žalijo, javno spodbujajo sovraštvo, razdor ali nestrpnost, so prekomerno obsceni, oglašujejo, na kakršenkoli način kršijo zakonodajo Republike Slovenije ali huje kršijo splošne pogoje uporabe spletnega portala.

Sašo |  13 .07. 2018 ob  17: 55
Podpiram vozila na električni pogon in menim, da je to pridobitev. Manj hrupa, manj stroškov, manj onesnaževanja okolice.
@vsem |  12 .07. 2018 ob  00: 09
Meni đpanu so ukradli identiteto,ma vai kagar.,ne dela nić in mu kradejo
@@@@@@@baterija  |  11 .07. 2018 ob  23: 25
-1
Da si imel težave zaradi zloglasne afere je krivda na strani proizvajalca ter tvoja, če si to verjel in kupoval tudi po teh parametrih.
Jaz na srečo vozim drugo znamko in tudi 100 oktanca tankam.

Koliko škodljivih izpustov ima kater avto me sploh ne zanima. Tudi razne študije ne, ki niti neodvisne niso več to kar so bile (neodvisne torej). Zanimalo bi me kvečjemu, če bi kupoval rabljen avto v tujini.
Kar se tiče pa kar verjamem in kaj ne, tovarniškim podatkom, razen o moči motorja, ne verjamem. Tako ne o izpustih kakor ne o porabi.

Tako kakor je res, da se vsak motor ne reciklira (rekel sem, da se lahko in ne, da se), tako je res, da se tudi vse baterije ne bodo. Kaj bo torej naredilo večjo škodo okolju?
In je tudi neka razlika ali ti recikliraš eno baterijo iz avta ali jih recikliraš 6 ali več (recimo tej Piranski električni avtki so nekateri imeli tudi 12 baterij v sklopu).

V nemčiji se ceneje prodajajo tudi bencinci, če si to mislil primerjat z našimi cenami (enako velja za rabljene).
Kaj bodo pa prepovedali čez par let pa bomo še vidli. To so spet namigovanja ampak dokler se ne zgodi točno to je vse skupaj en nič.

Kje kdo dela tudi ni relevantno. Imam tudi jaz znance, ki delajo v dražjih koncernih kakor VW na različnih mestih pa tudi ne moreš vsega verjet ;)

Itak pa smo toliko offtopic, da že glava boli. Jaz vem iz prakse kako se baterije obnesejo, ker videvam v več mestih te poskuse z busi in me res zanima kako se bo obneslo v KP v smislu koliko časa bodo zdržale svoj cikel.
Kanarin |  11 .07. 2018 ob  18: 58
Berem vse te silne komentarje o tem avtobusu, baterijah, osesnaževanje, nihče pa ni komentiral drugega dela članka - o pričetku ureditve kopališča na obalni cesti. Kje bodo to sploh urejali ? Nič ne piše. Upam, da v bližini obstoječega kopališča v Žusterni in ne tam,kjer je popolna zapora ceste. Kdo pa bo hodil vse do tja ? Ne razumem v čem je problem odstranit te skale med Žusterno in Moletom in na strani proti Kopru ter nasut prod oz naredit kakšen lesen pomol. To vse bi lahko naredil naš svetski župan kadarkoli v teh 16 letih. Ker kopališčev Žusternia obstaja že desetletja in to ob - do nedavnega edini in zelo prometni cesti. Mene ti izgovori, da se je čakalo najprej na tunel Markovec in potem zaprtje obalne ceste niti malo ne prepričajo. Župan se očitno ne kopa v Žusterni, zato ne pozna stanja v poletni sezoni. (beri kopalci se gužvajo ko sardine v konzervi). Že res, da se stalno nekaj dela na tem kopališču, ampak po drugi strani pa v vseh teh letih nismo pridobili niti metra (!) novih plažnih površin. Še glede parkiranja v Žusterni bi nekaj omenil (ker komentiranje v tsitem čalnku pač ni bilo dovoljeno - le zakaj..) . Naj mi nekdo razloži dvoje:
1. Kakšna dejanska parkirana "problematika" se je reševala z uvedbo tega plačljivega režima? Že leta prihajam zgodaj zjutraj na plažo in avtov praktični nikdar ni bilo, tak da res ne razumem kdo konkretno (ki baje parkira tam cele dneve, tedne oz mesece) se je preganjalo oz je bil trn v peti. Še vedno pa ob lepem vremenu , popoldne, oz ob vikendu je vse zaparkirano, Torej...
2. Zakaj občani Kopra nimamo možnosti nabave abonmaja za to parkirišče oz kakšne druge ugodnosti ? 2€ na dan je simbolično samo za Popota, če se nekdo npr. iz zalednja Kopra vozi poleti vsaj dan (recimo cel julij in avgust, družina z majhnimi otroki, upokojenci) to potem znese 120 € za eno sezaono (!!) - ali je ta cifra potem še vedno res le simbolična ?!?

Konkretni predlogi:

a) Splošni abonma se razširi tudi za to parkirišče v Žusterni

b) Čimprejšnja ureditev dodatnih površin za normalen dostop do morja na lokaciji Žusterna-Molet in po možnosti tudi Žusterna - izliv Badaševice

Tisti kandidat za Župana, ki bo imel meddrugim kaj takega v programu ga volim.
100% |  11 .07. 2018 ob  17: 37
-1
Popovič jeseni ponovno župan. Ni ga boljšega od njega, to je dejstvo in resnica. Hvala B. Popovič, da se je v Kopru ponovno nekaj premaknilo na boljše.
Neli |  11 .07. 2018 ob  14: 06
-1
Bomba ideja. Čim več takšnih vozil.
Myman |  11 .07. 2018 ob  14: 02
-1
@ facepalm | danes ob 09:16. Po mojem mnenju se gre predvsem za navadno poročanje, kaj se v MOK dogaja. Meni je všeč, da vem, da imamo 2 nova minibusa na električni pogon. Županova promocija gor ali dol.
Ax |  11 .07. 2018 ob  13: 58
-1
@ flopka | danes ob 09:26 preseli se potem iz tega od Boga pozabljenega zaledja! Nekateri so zadovoljni, da ne živijo v mestih, ker ima zaledje veliko prednosti. Če ti bolj odgovarja mesto, se preseli in ne jamraj, zakaj v zaledju ni enako kot v mestu! Nikoli ni bilo in tudi ne bo, kaj ni jasno!
Bus na elektriko pa je ql, zakaj ne bi bil. Brezplačen prevoz sredi turistične sezone je v vsakem primeru dobra ideja.
Aneja |  11 .07. 2018 ob  13: 54
@ Šerif | danes ob 06:42 seveda, da so vsa vozila za naravo navadno s*anje. Vse kar ni naravno je za naravo prej slabo kot dobro. Vendar je treba delati v smeri, da se dala vsaj manj škode. Elektrika je boljša kot izpušni plini in vsa galama, ki jo takšna vozila prinašajo.
Baterija part 2 |  11 .07. 2018 ob  12: 46
Pa pejdi na servis z motornim vozilom in električnim (imam namreč oba).

Potem razmisli o onesnaževanju.

;)
1