VIADUKT GLINŠČICA ŽE POL MILIJONA DRAŽJI: Kriva je tri metre globoka razpoka pri oporniku (FOTO)

Slovenija

Zaradi več kot tri metre globoke razpoke pri enem od opornikov je bilo pri gradnji viadukta Glinščica na trasi drugega tira treba zadevo na novo projektirati in izvesti globoko temeljenje, je pojasnil prvi mož 2TDK Pavle Hevka. Zaradi tega bo potreben aneks, ki bo investicijo podražil za dobrega pol milijona evrov na devet milijonov evrov.

Foto: Mitja Volčanšek/STA

Časovni aneks, ki rok za dokončanje viadukta zamika na maj 2022, je na včerajšnji seji potrdil nadzorni svet družbe 2TDK. Kot so pojasnili v projektnem podjetju, pa nadzorniki še niso odločili o vrednosti aneksa. To bodo storili po ogledu del na terenu.

Kot je v izjavi za medije včeraj na gradbišču Glinščice zatrdil Hevka, je izvajalec po pogodbi v teh primerih upravičen do podražitve, ki pa bo tudi zadnja, saj je konstrukcija oddana na ključ in dodatni aneksi niso več možni. Ob tem je generalni direktor 2TDK ocenil, da bi investicija, če ne bi bilo razpoke, dejansko stala manj od predvidenega.

Tudi sicer je Hevka potek del na viaduktu Glinščica izpostavil kot primer dobre prakse. Tako bodo vsa betonska dela zaključena do konca decembra, ostala pa bodo samo še tista dela, kot so hidroizolacija, asfalti in požarni ometi, ki jih ni mogoče izvajati pozimi. Celoten viadukt bo tako pod streho maja prihodnje leto.

Tudi na ostalih gradbiščih se zadnji mesec dni po besedah Hevke vse premika v pravo smer. "Končni roki niso ogroženi, napredovanje izkopov v predorih je tudi do devet metrov na dan," je naštel.

Trenutno je odprtih skupno pet napadnih mest na treh predorih, izvajajo pa se tudi pripravljalna dela za viadukt Gabrovica.

Foto: Mitja Volčanšek/STA

Na ministrstvu za infrastrukturo trenutno pregledujejo tretji sklop investicije v drugi tir. O njem bo nadzorni svet 2TDK odločal 2. decembra in v primeru zelene luči bodo razpis objavili že v decembru. V fazi priprave je tudi razpis za nabavo gasilskih vozil za potrebo predorov, je dodal Hevka.

Hevka je sicer seznanjen tudi s tem, da je inšpekcija ustavila gradnjo delavskega naselja za potrebe drugega tira pri vasi Orehek na Postojnskem. Kot je v sredo poročala Televizija Slovenija, je turško podjetje, ki sodeluje pri gradnji drugega tira, naselje gradilo brez gradbenega dovoljenja, po odločitvi inšpekcije pa morajo zdaj objekte podreti in plačati med 10.000 in 60.000 evrov kazni.

Pavel Havka (Foto: Mitja Volčanšek/STA)

Kot je poudaril Hevka, gre za zadevo, ki je v domeni izvajalca, sam pa ne pričakuje težav s pridobitvijo gradbenega dovoljenja, poleg tega je za trenutno fazo del dovolj delavcev. Ponovno je poudaril, da Turki delajo po slovenski zakonodaji in da bodo pridobili vse potrebne dokumente.

Zaplet je prvi mož 2TDK pripisal dejstvu, da za enostavne objekte gradbeno dovoljenje ni potrebno: "Verjetno je izvajalec mislil, glede na to, da je to kontejnersko montažno naselje, da (gradbeno dovoljenje, op.) ni potrebno." Največ težav imajo sicer po njegovih besedah pri pridobivanju delovnih dovoljenj, vendar se tudi postopki na upravnih enotah premikajo na bolje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  26 .11. 2021 ob  13: 22
Koliko da hevka za reprezentanco?