Veteranov vojne za Slovenijo vse več

Slovenija

V Sloveniji je vse več veteranov osamosvojitvene vojne, poroča Zurnal24.si. Leta 1991 je bilo v oboroženih enotah 45 tisoč ljudi, veteranov pa je danes 60 tisoč. Število se iz leta v leto povečuje, domnevno zato, ker se status veterana prizna tudi tistim, ki niso bili oboroženi.

Podatki ministrstva za delo, družino in socialne zadeve kažejo, da od leta 1996, ko je bil sprejet prvi zakon o veteranih osamosvojitvene vojne, ni bil uveden niti en postopek preverjanja statusa veteranov zaradi goljufije. Prav tako nikomur niso odvzeli statusa veterana, še poroča Zurnal24.si.

Poznavalci sicer priznavajo, da naj bi zaznali več primerov poskusa pridobitve statusa, čeprav do slednjega niso bili upravičeni. A zanimanje za to bo najbrž v kratkem upadlo, saj je ZUJF (Zakon o uravnoteženju javnih financ) njihove ugodnosti precej skratil. Ni več brezplačnega zdravljena v zdraviliščih in dodatnega zdravstvenega zavarovanja. 

"Nekateri so bili zelo mladi in dolgo niso razmišljali o tem, da si je treba urediti status," je za Zurnal24 povedal generalni sekretar Zveze policijskih veteranskih društev Sever Anton Povzek. "Ko so se bližali 50. letom, so ugotovili, da je status pomemben, in si ga uredili," je dodal.