VESELJE OB VRNITVI V ŠOLE NA OBALI IN GORIŠKEM: Skrbijo morebitne okužbe med zaposlenimi, ki bi povzročile velike težave

Slovenija

Po več kot štirih mesecih je danes pouk v šolah znova stekel tudi za učence višjih razredov osnovnih šol na zahodu države, medtem ko so se na vzhodu začele enotedenske zimske počitnice. Ponekod so morali v kratkem času poskrbeti za velike prilagoditve, povečini pa je vsem uspelo in so veseli vrnitve v šolske klopi. Kot je dejala ravnateljica OŠ Koper Ingrid Poropat: "Današnji dan je poseben in za vse nas ponovni prvi šolski dan."

OŠ Koper

"Med učenci in učitelji je bilo že ob vstopu v šolo zaznati veselje, navdušenje, pričakovanja in izražena doslednost pri upoštevanju vseh higienskih in varnostnih ukrepov, ki smo jih oblikovali v Protokolu za varno in učno spodbudno okolje. Naj poudarim, da ni bilo enega učenca in učitelja brez zaščitne maske in da je vse potekalo zelo umirjeno. Enako velja za testiranje – urejeno, hitro, po načrtu, z nič pozitivnimi," je današnjo vrnitev v šolske klopi na kratko pisala Poropatova.

OŠ Prade: Vsi delavci so bili na testiranju negativni

Na OŠ Prade so imeli nekaj težav z organizacijo pouka v prvi triadi. "Ta zahteva čiste mehurčke do odhoda zadnjega učenca in rabimo več kadra. Četrti in peti razred ima heterogeno skupino jutranjega varstva in podaljšanega bivanja. Učencev je zelo malo, ker starši razumejo prošnjo, da naj ostajajo po pouku le tisti učenci, ki nujno potrebujejo varstvo," pojasnjuje ravnateljica Franka Pegan Glavina.

Kot dodaja, je bilo na njihovi šoli danes mirno: "Opravljamo svoje zadolžitve in se ne družimo, da ohranjamo zdravje in poskrbimo, da se učenci čim dlje šolajo. Vsi delavci so bili na testiranju in vsi negativni". Posebej veseli vrnitve v šolo so bili učenci prve triade. Šola je priskrbela razkužila, maske in vezirje. Učenci imajo praviloma svoje maske. Če jih pozabijo, jih dobijo v šoli.

OŠ Vojke Šmuc: Izpad kadra bi nam povzročil velike težave

Veliko veselja je bilo danes tudi na OŠ Vojke Šmuc v Izoli. "Učenci in učitelji smo radostni. Iz razredov se razlega smeh, sproščenost, pri mlajših tudi pesem. Upajmo, da bo epidemiološko stanje tako ugodno, da bomo šolsko leto zaključili v šoli," pravi ravnateljica Irena Sivka Horvat.

Čeprav je organizacija dela enaka kot v septembru, so priprave vzele kar nekaj časa.

"Odpiranje šol smo pričakovali, saj je bil semafor jasen. Oranžna faza – odpiranje za vse osnovnošolce. Želja in potreba po pouku v šoli je odtehtala zahtevno kadrovsko organizacijo. Računamo na to, da ostanemo zdravi. Izpad kadra bi nam povzročil velike kadrovske težave," razlaga Sivka Horvat.

Pouk poteka tako, da so učenci ves čas v matičnih razredih, selijo pa se učitelji. Izbirni predmeti še vedno potekajo na daljavo.

OŠ Vojke Šmuc

"Prilagojeni so vhodi v šolo, odmori, igrišče je razdeljeno, da bi se učenci čim manj srečevali. Vsak razred ima svoj košček zunanje površine za odmore in pouk na prostem. Tega bomo izkoristili, kolikor bodo vremenske razmere dopuščale."

Za zaposlene so na izolski osnovni šoli nabavili maske tipa FFP2 in vezirje za čas, ko se gibajo med učenci. Vsi so bili testirani med 6.00 in 7.30, tako da so dobili rezultate še pred pričetkom pouka. "Vsi rezultati so negativni. Smo optimistični in se nadejamo spodbudnih novic v prihodnjih tednih in mesecih," še dodaja Sivka Horvat.

OŠ Danila Lokarja

Brez manjših težav ni šlo niti na Goriškem

Kot je povedala ravnateljica OŠ Danila Lokarja iz Ajdovščine Irena Kodele Krašna, so imeli pri organizaciji pouka kar nekaj težav, saj so okrožnico z navodili za izvajanje pouka dobili šele v četrtek.

"Ker pouk ne sme potekati v skupinah, smo imeli kar precej težav z organizacijo pouka v osmih razredih, saj so skupine precej premešane in v teh oddelkih uči veliko učiteljev, prav tako smo pri pouku na daljavo imeli te skupine z različno snovjo pri različnih predmetih, zato smo morali spremeniti urnik. Prilagoditi smo ga morali tako, da sedaj ti predmeti potekajo v matičnih učilnicah, to pa seveda pomeni, da smo morali spremeniti urnik prav vsem," je povedala Kodele Krašna.

Vrnitve v šolo so veseli tudi na novogoriški OŠ Frana Erjavca. Ravnateljica Lara Brun je povedala, da so že v petek pripravili posebna obvestila za starše, da so se učenci lahko primerno pripravili na vrnitev v šolske klopi. "Pouk na šoli seveda za vse nas pomeni dosledno upoštevanje vseh priporočil zdravstvenih ukrepov," je dodala.

OŠ Franca Erjavca: Za učence bi bilo boljše, če bi ostali še teden dni doma

"Zaposlenim sem povedala, da morajo biti razumevajoči do učencev, saj vrnitev v šolo zanje pomeni ponovno veliko spremembo. Zato naj v tem tednu predvsem utrjujejo učno snov in utrjujejo morebitne učne vrzeli v znanju, predvsem pa ustvarjajo spodbudno učno okolje," je dejala Brunova.

Za učence bi bilo po njenem mnenju bolje, če bi morda še teden dni ostali doma, saj bodo imeli prihodnji teden zimske počitnice. Tako pa bodo po tednu dni v šoli ponovno teden dni doma, vendar to ni spremenilo dejstva, da so nad vrnitvijo v šolo zadovoljni tako učenci kot učitelji.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  16 .02. 2021 ob  13: 16
Nakaj primerov stanja po vrtcih in šolah za Obalno-kraško regijo (vir: covid sledilnik):

Vrtec Semedela , enota Rozmanova:
oddelek 2. star. obd. = 17 oseb ... otroci v domači karanteni, okužba pri vzgojitelju
oddelek 1. star. obd. = 7 oseb
zaposleni = 2 vzgojitelja okužba, 2 strok delavca sum na okužbo

O.Š. Semedela - Koper:
2 učitelja - okužba
drugi delavci - sum na okužbo

Srednja šola Izola:
2. letnik - 1 okužba, 2 x sum na okužbo
4. letnik - 4 okužbe, 1 x sum na okužbo
boris iz bosamarina |  15 .02. 2021 ob  21: 22
@pretnar komentiraj!Tukaj nekaj ne štima.Nebuloze, nebuloze in nebuloze!
@drasko zakaj ne morem emojijev uporabitjQuery1123040281643033124603_1613420487201?