VESELI DECEMBER V KNJIŽNICI KOPER: Magične zgodbe, glasba za dušo in dogodivščine vseh sort

Koper

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper se bodo od novembra poslovili z glasbenim večerom, ki ga bo pričaral Aco Bišćević in v december vstopili s predstavitvijo slikanice, ki zajema življenje pesnika, pisatelja in duhovnika, Alojza Kocjančiča. Zanimivo dogajanje za odrasle in otroke se bo nato nadaljevalo ves praznični december.

Ko se prepletejo glasbene note in plesni koraki

Večer glasbe in plesa z novembrskim rezidentom v Kubedu, opernim pevcem in pianistom Acom Bišćevićem, koprska knjižnica organizira v sodelovanju z Zavodom za mladino, kulturo in turizem, Krajevno skupnostjo Gračišče in Društvom Skala Kubed. Na nastopu se mu bo pridružil tudi italijanski plesalec Alberto Pagani.

Aco Bišćević je slovenski tenorist in pianist. Posveča se historični izvajalski praksi, kjer poje in sam sebe spremlja na klavirju. Nastopil je na koncertnih in gledaliških odrih širom Evrope - v Berlinu, Münchnu, Milanu, Salzburgu, Gradcu, Pragi, Versaillesu, Sarajevu, Ravenni, Innsbrucku, Londonu, Tromsu, Bergnu, Bruslju, Brixnu, Meranu, Ljubljani in drugod.

Posebna vokalna in plesna poslastica bo 23. novembra, ob 18. uri, v dvorani v Kubedu. 

Življenje v slikanici

Ob 60-letnici izida Šavrinskih pesmi Alojza Kocjančiča Pokrajinski arhiv Koper in Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper vabita na predstavitev slikanice o otroštvu Alojza Kocjančiča  Iz naročja Istre v naročje besede, ki bo v četrtek, 1. decembra 2022, ob 19. uri v koprski Pretorski palači.

Sodelovali bodo avtorica Ines Cergol, ilustratorka Vesna Benedetič, urednica Mirjana Rovis Kontestabile, redaktorica Tanja Jakomin Kocjančič, predstavnika založnikov Nada Čibej in Ivan Marković ter direktorica Knjigarne in založbe Libris Ingrid Celestina.

Fotografska razstava

Knjižnica Koper je združila moči tudi s fundacijo IMRO. Skupaj vas vabita 7. decembra, ob 18. uri na otvoritev razstave, kjer bo v avli Oddelka za odrasle na ogled izbor fotografij umetnika Zsolta Szabója.

Fotografije predstavljajo vsakdan v življenju mesta Bohicon. Predstavljajo tiste vsakdanje življenjske razmere, ki jih ne bi privoščili nikomur. Fundacija želi v sodelovanju z mednarodnimi partnerji uresničiti svoje humanitarne trajnostne projekte in projekte za razvoj različnih skupnosti.

Vseh sort starši in otroci

V četrtek, 15. decembra, ob 18. uri bo Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper obiskala pisateljica Maša Ogrizek, ki je v sodelovanju s Tržaškim knjižnim središčem izdala knjigo Vseh sort starši in otroci. Knjigo, ki jo je mogoče brati kot zbirko magičnih zgodb in kot priročnik za čustveno opismenjevanje obenem, je ilustrirala Anka Kočevar. »Osrednje sporočilo knjige je, da starši – ki so vedno odgovorni za svoj odnos z otrokom – lahko in včasih morajo spremeniti svoje ravnanje, če z njim ranijo otroka,« pa je zapisala literarna kritičarka mag. Larisa Javernik.

Sabina Vostner in Hiša gospoda Marčimarja

V predbožičnem času pa vabimo otroke, da se nam pridružijo na predstavitvi pravljice Hiša gospoda Marčimarja, ki bo 22. decembra, ob 17. uri na Oddelku za mlade bralce. Skupaj bomo pričakali tudi Božička.

Pravljica o gospodu Marčimarju govori o njegovi pravljični hiši s streho iz pisanega papirja, v kateri živijo tudi drugi stanovalci, ki si ob večerih pripovedujejo pravljice. Te so v zgodbo umeščene v krogotoku letnih časov, kjer vsaka pravljica pričara enega izmed letnih časov z vsemi njegovimi značilnostmi, življenjske zgodbe vsakega posameznika in barve pisane strehe.

Pravljico, ki jo je ilustrirala Julija Kuznecova, bo predstavila avtorica Sabina Vostner.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija