VESEL DAN ZA SAMOZAPOSLENE: Država bo nakazala drugi paket izplačil

Slovenija

Finančna uprava RS (Furs) bo danes že drugič od uveljavitve ukrepov za pomoč zaradi epidemije novega koronavirusa izplačala mesečni temeljni dohodek samozaposlenim, družbenikom, kmetom in verskim uslužbencem. Prejeli ga bodo tisti, ki so ustrezno izjavo vložili najpozneje do 30. aprila.

Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki je v veljavi od 11. aprila, kot pomoč samozaposlenim predvideva oprostitev plačila socialnih prispevkov in izplačilo mesečnega temeljnega dohodka. Enaka pomoč je predvidena tudi za kmete, družbenike in verske uslužbence.

Za mesec marec bodo prejeli temeljni dohodek v višini 350 evrov, za meseca april in maj pa po 700 evrov. Denar izplačuje Furs na podlagi posebne izjave, ki jo je treba prek informacijskega sistema eDavki vložiti najpozneje do konca maja.

Z izjavo upravičenci izjavljajo, da zaradi epidemije ne morejo opravljati svoje dejavnosti oz. jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu. Do konca aprila so jih na Fursu prejeli že od več kot 41.600 zavezancev.

DALEČ STRAN, NA POČITNICE: Daleč stran, kjer se začne življenje

Minevajo dnevi, tedni, meseci, ... Zimske plašče smo medtem zamenjali za kratke rokave, že en mesec se sprehajamo v natikačih. Na vrtu je iz sadik zrasla ogromna solata. Edini znani obraz zadnjega meseca je sosedov. Edina znana roka pa je cev hišnega sesalca. Želimo si skočiti v vodo in ležernih poletnih dni.

Pogoj v skladu s pred kratkim prenovljenim zakonom je, da so samozaposlenim prihodki letos upadli za več kot 10 odstotkov glede na leto 2019. Če niso poslovali v celotnem letu 2019 oz. 2020, se bodo upoštevali povprečni mesečni prihodki.

Prvi upravičenci so marčno nakazilo prejeli že pred prvomajskimi prazniki. Tistim, ki so izjavo vložili pozneje, to je med 19. in 30. aprilom, pa bo finančna uprava mesečni temeljni dohodek za marec nakazala danes. Prav tako je danes predvideno nakazilo mesečnega temeljnega dohodka za april. Naslednje izplačilo bo sledilo 10. junija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija