VENDARLE SPODBUDNO ZA HOTELIRJE: Omejitev sob glede na delež v posameznem nastanitvenem obratu

Slovenija

Gospodarsko ministrstvo podpira predlog združenja hotelirjev, da omejitev števila sob v posamezni večji nastanitvi ne bi bila določena več v absolutni številki, pri 30 sobah, ampak glede na delež sob v posameznem nastanitvenem obratu. Državni sekretar Simon Zajc upa, da bodo prihodnji teden glede tega dobili soglasje strokovne skupine.

"Ta predlog smo na našem ministrstvu sprejeli, zdi se nam smiseln. Sem optimist, da bomo za prihodnji teden dosegli soglasje pri strokovni skupini, da se predlog tudi upošteva," je danes na vladni novinarski konferenci dejal državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Zajc.

Združenje hotelirjev pri Turistično gostinski zbornici Slovenije (TGZS) je ob možnosti odprtja do 30 sob v nastanitvenih obratih, ob pogoju, da imajo gostje negativen test, potrdilo o prebolelem covidu-19 ali o cepljenju, opozorilo, da se hotelirji niso mogli pravočasno pripraviti na odprtje in da se mnogim odprtje pod temi pogoji ne izplača.

Simon Zajc

Predlagajo, da bi za nastanitvene obrate z do 60 sobami lahko ostala omejitev 30 sob, večji obrati pa da bi lahko imeli odprtih 70 odstotkov sob. "To bi se jim že izplačalo," je danes za STA dejal direktor TGZS Fedja Pobegajlo.

Vlada je sicer v sredo določila, da bodo lahko od ponedeljka v rumenih statističnih regijah (trenutno so to pomurska, koroška, osrednjeslovenska, obalno-kraška in goriška) nastanitveni obrati svoje goste postregli za mizami tudi v notranjih prostorih svojih gostinskih obratov, tako kot to velja za ostale gostinske obrate v teh regijah.

V rumenih regijah bo od ponedeljka lahko tudi več strank na površino trgovine oz. storitvenega lokala, in sicer bo dovoljena ena stranka na 20 kvadratnih metrov površine, ne več ena stranka na 30 kvadratnih metrov.

Ta pogoj, ena stranka na 30 kvadratnih metrov, pa bo ostal v oranžno obarvanih regijah (podravska, savinjska, zasavska, posavska, Jugovzhodna Slovenija, gorenjska in primorsko-notranjska).

Pri odprtih tržnicah za vso državo ostaja pogoj, da je lahko ena stranka na 10 kvadratnih metrov površine.

Po vsej državi bodo lahko glede na sredino odločitev vlade od ponedeljka pod pogojem testa dovoljene nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve ter storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja, kot so na primer inštrukcije, jezikovne šole in strokovne delavnice.

"To je naslednji korak bližje življenju, kot smo ga poznali pred epidemijo," je sredine odločitve vlade pospremil Zajc in dodal, da je sproščanje mogoče zaradi spoštovanja omejitvenih ukrepov. Kako bo s sproščanjem ali novim omejevanjem v prihodnje, je odvisno od števila novih okužb, zato državni sekretar poziva, naj se ukrepi še naprej spoštujejo.

Zajc je še povedal, da zaključujejo medresorsko obravnavo predloga interventnega zakona za pomoč gostinstvu in turizmu. Po pregledu in uskladitvi pripomb bodo predlog poslali v vladno obravnavo in nato v DZ.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija