VELJA VOLILNI MOLK: Takšne so globe, če se ga ne boste držali

Slovenija

Pred nedeljskimi evropskimi volitvami in posvetovalnimi referendumi je ob polnoči nastopil volilni molk. Do zaključka nedeljskega glasovanja je prepovedano vsakršno nagovarjanje volivcev, prijave morebitnih kršitev volilnega molka bo sprejemala dežurna služba ministrstva za notranje zadeve.

Volilna kampanja se mora namreč v skladu z zakonom o volilni in referendumski kampanji zaključiti najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja. V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju. Tako niso dovoljeni propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino, objavljanje videospotov oziroma oglasov političnih strank ter pozivanje volivcev, kako naj volijo.

Na ministrstvu za notranje zadeve bo delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Tako bodo lahko podatke o domnevnih kršitvah državljani v nočnem času, in sicer danes od polnoči dalje pa do 7. ure zjutraj sporočali operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Na isti telefonski številki pa bodo prijave sprejemali tudi od 19. ure do nedelje do 7. ure zjutraj.

Preko dneva, torej danes in v nedeljo od 7. ure zjutraj do 19. ure zvečer, pa bo prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 800 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ali samostojnega podjetnika ter od 150 do 250 evrov za posameznika.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  08 .06. 2024 ob  13: 03
Maja 2022 je Ustavno sodišče odločilo, da Slovenija ima volilni molk in sicer za kampanjo, molk pa velja za vse, tudi za fizične in pravne osebe ter medije. V času volilnega molka ni dovoljena javna objava novih predvolilnih vsebin, molk pa ne velja v medsebojni izmenjavi mnenj med posamezniki v zasebnem življenju. Volivci se tudi v tem času lahko seznanijo z vsemi predvolilnimi vsebinami, ki so že bile objavljene v času volilne kampanje.
ManofSteel |  08 .06. 2024 ob  10: 30
Da taki kvazi novinarji kvasijo neumnosti ni nič nenavadnega.
Volilni molk po zakonu velja le za politike, ki kandidirajo na volitvah. Za vse ostale to ne velja!
Dokaz, da ste navadni šarlatani, ki pišejo na pamet namesto, da bi preverjali info preden jih objavljate!