VELIKONOČNI PRAZNIKI: Hoteli v Slovenski Istri že skoraj polni

Obala

Turistični delavci v Slovenski Istri so z zasedenostjo hotelov v času velikonočnih praznikov zadovoljni, saj pričakujejo podobne ali celo malenkost boljše rezultate kot lani. Med gosti bodo prevladovali tujci, v Kopru pa si dobro zasedenost obetajo predvsem na račun velikonočnega rokometnega turnirja.

 

V piranski občini, ki premore največ turističnih zmogljivosti, so že lanski velikonočni prazniki prinesli dober obisk, saj so zabeležili 90-odstotno zasedenost. Letos pa si tamkajšnji hotelirji obetajo podobne, če ne celo malenkost boljše rezultate. Ob tem pričakujejo predvsem italijanske, avstrijske in domače goste, pravijo v Turističnem združenju Portorož.

Kot ugotavljajo, se je letošnje leto dobro pričelo. Tako so januarja zabeležili za pet, februarja pa za dva odstotka več hotelskih nočitev, v prvih 20 dneh marca pa kar 13 odstotkov nočitev več kot lani. Čeprav je za podrobnejšo napoved prvomajskih praznikov še nekoliko zgodaj, pa so hotelirji glede na dosedanje rezervacije tudi za tisto obdobje zelo optimistični.

Zadovoljni so tudi v Izoli

Zadovoljni so tudi v Izoli, kjer bodo med prazniki dosegli 80-odstotno zasedenost zmogljivosti, kar je primerljivo z zelo uspešno lansko veliko nočjo, napovedujejo v Turističnem združenju Izola.

Kot ugotavljajo, gostje največ povprašujejo po krajših, predvsem dvodnevnih paketih v povezavi z aktivnim preživljanjem prostega časa in lokalne gastronomske ponudbe. Veliko pa je rezervacij v zadnjem hipu, ki bodo odvisne tudi od vremenske napovedi. Med turisti bodo prevladovali tuji gostje, teh bo kar 70 odstotkov. V prvi vrsti gre za Avstrijce, Nemce in Italijane, nekaj pa bo tudi Madžarov in drugih.

Velikonočni konec tedna v Izoli bo na sploh poln dogajanja, saj bodo gostili 29. Spring cup regato, ki vsako leto privabi prek 200 jadralcev iz cele Evrope. Veliko jadralcev Izolo obišče že teden prej, saj izkoristijo pred-velikonočni počitniški teden za izvedbo aktivnih priprav v izolskem akvatoriju. V soboto bo na Lonki in v parku Pietra Coppa tradicionalni mednarodni velikonočni sejem starin.

V Kopru velikonočni rokometni turnir

Po ocenah Turistične organizacije Koper bodo v največji obalni občini zabeležili približno 85-odstotno zasedenost turističnih kapacitet. Dobro zasedenost si obetajo predvsem na račun tretjega mednarodnega velikonočnega rokometnega turnirja, ki se bo odvijal v Kopru od petka do nedelje in na katerem pričakujejo udeležbo okoli 70 ekip iz Italije, Avstrije, Hrvaške, Madžarske, Bosne in Hercegovine, Srbije in Slovenije.

V petek bo Koper obiskala tudi potniška ladja MSC Magnifica z več kot 2000 potniki. Kot spominjajo, bo letošnja sezona potniških ladij najdaljša sezona doslej, mesto pa bo obiskalo tudi največ potnikov po letu 2011. Na 65 ladjah jih namreč pričakujejo skupno več kot 70.000.

Deli novico: