VELIKO VROČE KRVI, KER DRŽAVE ODPIRANJE MEJ NAJAVLJAJO LOČENO: To je datum, ko naj bi vsi v Evropi 'začeli znova'

Slovenija

V Evropi se kot datum, ko bi lahko prišlo do obsežnejšega odpiranja meja, izrisuje 15. junij, ki ga Italija označuje kot evropski dan D za turizem. Takrat naj bi tudi Nemčija odpravila svarilo svojim državljanom pred potovanji v tujino za 31 evropskih držav.

"Prizadevamo si za to, da bi lahko 15. junija v Evropi vsi skupaj začeli znova. 15. junij je za turizem nekoliko evropski dan D," je dejal italijanski zunanji minister Luigi Di Maio. Kot je dodal, naj bi se Nemčija s tem datumom znova odprla, Italija pa se o tem pogovarja z Avstrijo in drugimi državami. Še pred koncem tedna naj bi se z Di Maiem sestal tudi slovenski zunanji minister Anže Logar.

Italijanski zunanji minister je imel v mislih osnutek predloga nemške vlade, ki naj bi s 15. junijem za svoje državljane odpravila opozorilo pred potovanji za 31 evropskih držav - članice EU, Veliko Britanijo ter članice schengenskega območja Islandijo, Norveško, Švico in Lihtenštajn.

Nemčija se zavzema za skupne evropske standarde

Nemška vlada se sicer zavzema za skupne standarde na ravni EU pri odpravljanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Predlog, ki bi ga lahko nemška vlada potrdila v sredo, ob tem Evropsko komisijo poziva k pripravi postopka za oceno zaščitnih ukrepov.

Večinoma naj bi se meje po Evropi odprle sredi junija, a države to najavljajo ločeno, pogosto na podlagi dvo- ali večstranskih dogovorov.

Nemalokrat ti dogovori in odločitve držav povzročijo precej vroče krvi. Potem ko Srbije ni bilo med državami, za katere je Črna gora v ponedeljek napovedala odprtje svojih meja 1. junija, so tako denimo srbski mediji ostro napadli vlado v Podgorici. Srbska premierka Ana Brnabić pa je pozvala srbske državljane, naj ne dopustujejo v Črni gori, saj da tam niso zaželeni.

Madžarska načrtuje odpravo izrednih razmer 20. junija

Madžarska pa se je včeraj pridružila dogovoru Češke in Slovaške, v skladu s katerim bodo njihovi državljani ob časovni omejitvi od srede lahko prehajali meje med temi tremi državami.

V naši vzhodni sosedi se poleg tega 20. junija obeta odprava izrednih razmer, ki so jih uvedli 11. marca zaradi epidemije novega koronavirusa. Parlament je premierju Viktorju Orbanu 30. marca s sprejetjem zakonodaje o izrednih razmerah podelil posebna pooblastila, da lahko v državi vlada z odloki za nedoločen čas, oziroma dokler vlada ne odpravi izrednih razmer, kar je naletelo na številne kritike v Evropski uniji in madžarski opoziciji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija