VELIKO BESED, A MALO VIDNIH REZULTATOV: Kdaj bodo pričeli z urejanjem Jernejevega kanala?

Piran

Vodstvo državne direkcije za vode je v sredo z vodilnimi v Občini Piran in javnem podjetju Okolje Piran razpravljalo o vprašanju Jernejevega kanala. Občina naj bi aprila z odlokom predala upravljanje kanala Okolju Piran, direkcija pa medtem nadaljuje z urejanjem vodne infrastrukture.

"Predstavniki občine so potrdili interes po ureditvi obstoječega stanja in ureditvi krajevnega pristanišča na območju Jernejevega kanala," so po srečanju sporočili iz direkcije.

Ugotovili so, da mora občinska uprava izpeljati spremembo odloka o krajevnem pristanišču Piran kanal Sv. Jerneja iz leta 2010. V primeru sprejetja spremembe lahko občina preda upravljanje in vzdrževanje kanala javnemu podjetju Okolje Piran ter vloži vlogo za pridobitev vodnega dovoljenja. Svetniki in svetnice bodo spremembo obravnavali predvidoma na aprilski seji občinskega sveta piranske občine.

Direkcija bo medtem nadaljevala sanacijo vodne infrastrukture, natančneje gre za zid na levi brežini kanala. Prav tako vodi postopek uvrstitve projekta izgradnje in obnove visokomorskih nasipov v načrt razvojnih programov, s čemer bodo izpolnjene možnosti za prevzem izkopanih muljev za potrebe gradnje nasipov. Predpogoj za prevzem teh muljev je ustrezno dokazilo, da so ti primerni za začasno deponiranje in vgradnjo v visokomorske nasipe, so še dodali.

Jernejev kanal je tudi po odstranitvi zapuščenih plovil pred letom dni in napovedih ministra za okolje Simona Zajca o skorajšnji ureditvi območja ostal neurejen. Januarja pa so se predstavniki okoljskega ministrstva in piranske občine vendarle zavzeli za ureditev lokalnega pristanišča.

Izražena je bila namera, da bi upravljalec pristanišča postalo Okolje Piran, ki bi pridobilo vodno dovoljenje ter pričelo z upravljanjem in postopnim urejanjem pristanišča. Država oz. direkcija naj bi medtem prevzela mulj, izkopan pri morebitnem poglabljanju pristanišča, ki bi ga direkcija nato uporabila za vgradnjo v visokomorske nasipe. Na sestanku je bil kot rok za pripravo podrobnejšega načrta in časovnico predvidenih ukrepov v Jernejevem kanalu postavljen 15. februar.

Ureditev Jernejevega kanala je sicer tesno povezana z načrti Občine Piran za ribiško pristanišče Seča ob vhodu v kanal. Predpogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja je presoja okoljskih vplivov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  05 .03. 2020 ob  10: 19
Tudi kanal Fazan dati v upravljanje Okolju oziroma občini.
Oduzeti marini kar ni njeno.
Postaviti ceno privezov bark tako kot imajo v Piranu in Strunjanu. Bolj sprejemljivo za domačine,

Kot opažamo se zaradi visokih cen praznijo privezi.
V Jerneju je sto vikendov na vodi.
Daj Genio naredi nekaj za Istriane....