VELIK POŽAR OGROŽA ATENE: Ljudi evakuirajo, na pomoč 200 gasilcev iz EU (VIDEO)

Svet

Na jugu Aten divja velik gozdni požar, ki se je danes nevarno približal naseljenemu predmestju grške prestolnice ter ogroža tamkajšnje hiše in električne vode. S požarom, ki ga poganjajo močni vetrovi, se bori na desetine gasilcev z 20 vozili, šestimi letali in tremi helikopterji ter cisternami za vodo.

Grški mediji poročajo, da je poleg gozda in drugega rastja zaenkrat poškodovanih predvsem več streh, vrtov in vozil, na prizadetem območju pa tudi ni oskrbe z elektriko. Potem ko se je ogenj zelo približal stanovanjskim zgradbam, so več prebivalcev krajev Vula in Glifada, okoli 20 kilometrov od središča Aten, danes evakuirali.

Župan Glifade, kjer je požar najprej izbruhnil, je povedal, da se je ta razširil iz visokonapetostne razdelilne transformatorske postaje.

Lani poleti je Grčijo zajel najhujši vročinski val zadnjih desetletij, nakar so izbruhnili številni požari, ki so v različnih delih države opustošili več 100.000 hektarjev gozda, grmičevja in kmetijskih površin. Škoda, ki je ostala za njimi, je bila največja po letu 2007.

V Grčijo bo na pomoč pri gašenju požarov v naravi v kratkem odpotovalo 200 gasilcev iz šestih držav članic. Akcijo usklajuje mehanizem EU za civilno zaščito.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija