VELENJSKI ŠOLNIKI SE POČUTIJO BOLJE, VEČINA JIH NADALJUJE S POUKOM: Pri štirih učiteljih vročina še ni upadla, stroka miri

Slovenija

Po tem ko je slovensko javnost razburila vest o stranskih učinkih šolnikov na eni izmed velenjskih osnovnih šol, kjer so v petek pouk odpovedali, mediji poročajo, da so ti pri večini izmed njih že izzveneli. Danes naj bi pouk potekal nemoteno.

Spomnimo, v petek je bil pouk na Osnovni šoli Mihe Pintarja Toleda Velenje odpovedan, ker je imelo 26 učiteljev močan imunski odziv po cepljenju proti covidu-19 s cepivom AstraZeneca. Po poročanju Televizije Slovenija se jih z današnjim dnem 22 vrača v službo, štirje zaposleni pa naj bi še vedno imeli vročino in bodo zato od dela odsotni.

Cepljenje učiteljev se je ta vikend nadaljevalo, a kot kaže je ponekod prevladal strah. Kot smo že poročali, je Zdravstveni dom Izola cepljenje šolnikov, predvideno za pretekli konec tedna, prestavil, saj je s strani učiteljev prihajalo do množičnih odpovedi.

Kot poroča rtvslo.si, so posamezne primere povišane temperature zabeležili tudi v Celju. Tam se je cepilo približno 600 učiteljev in vzgojiteljev. Na podlagi pogovorov z ravnatelji pa je predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan za ta medij ocenil, da ima močnejšo reakcijo približno četrtina cepljenih, okoli polovica jih ima zmerne reakcije, preostala slaba četrtina pa posebnih reakcij nima.

Stroka poudarja, da so stranski učinki pričakovani

Strokovnjaki ob tem poudarjajo, da so stranski učinki po cepljenju pričakovani. Po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja so blagi stranski učinki celo zaželeni. Ti namreč kažejo na odziv na cepivo. Ob tem je dodal, da si želijo čim manjših stranskih učinkov, saj si ne želijo, da bi med prebivalci prišlo do strahu. 

Poudaril je tudi, da po mnenju stroke ni nikakršnih zadržkov, da ne bi nadaljevali strategije cepljenja, tudi s cepivom AstraZeneca.

Janez Poklukar

Dogajanje glede velenjskih šolnikov je v petkovih Odmevih komentiral tudi Borut Štrukelj z ljubljanske Fakultete za farmacijo.. Izpostavil je, da je povišana temperatura med pričakovanimi učinki, prav tako tudi bolečina, ki ni nujno omejena samo na mesto vboda. "Počutimo se, kot bi preživeli neke vrste gripo. En dan smo zelo utrujeni, s tem moramo živeti, ampak nato to izzveni in posameznik je zaščiten," je dejal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija