VEDNO VEČ RAZREDOV OBALNIH OSNOVNIH ŠOL V KARANTENI: "Soočamo se s strahovi učencev, zato starše prosimo, da jih pomirijo"

Koper

Od začetka tega šolskega leta so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 1032 vrtčevskih otrocih, 3270 otrocih, starih med šest in 14 let, ter pri 3613 dijakih, starih od 15 do 18 let, kažejo podatki, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Okužba je bila potrjena pri 4,2 odstotka otrok do 18. leta starosti. Včeraj smo že poročali, da je z včerajšnjim dnem v karanteni pet razredov Osnovne šole Koper. V uredništvo pa smo prejeli še informacijo o prisotnosti okužbe s covidom-19 na Osnovni šoli Istrskega odreda Gračišče in Osnovni šoli Vojke Šmuc Izola. Ravnateljici sta nam informacijo potrdili. 

V preteklem tednu, torej še pred odprtjem šol za vse učence, so potrdili okužbo pri 255 osnovnošolcih ter pri 150 dijakih, starih do 18 let. Pri vrtčevskih otrocih, starih od enega do petih let, so potrdili 84 okužb, pri dojenčkih do prvega leta starosti pa 16 okužb.

Največji val okužb med vrtčevskimi, osnovnošolskimi in tudi srednješolskimi otroci oz. mladostniki je bila glede na podatke NIJZ oktobra. Okužbe so bile predvsem med osnovnošolci in dijaki. Konec oktobra se je pouk za vse otroke preselil na daljavo, takrat je tudi sledil upad okužb. Okužbe so se ponovno v večji meri začele pojavljati v začetku januarja, takrat je bil opazen znaten poskok med srednješolci.

V januarju in februarju je še vedno večji delež okužb med dijaki in osnovnošolci. Največji delež okužb je trenutno med slednjimi.

Tudi sicer podatki, ki jih je objavil NIJZ, kažejo, da so v tem času okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 4,84 odstotka vseh mladostnikov, starih od 15 do 18 let, pri 1,67 odstotka osnovnošolcev in pri 1,01 odstotka vrtčevskih otrok. Med otroki, mlajšimi od enega leta, je bil delež okužb 1,56 odstotka.

Na NIJZ so objavili tudi podatke o potrjenih okužbah med pedagoškimi delavci. Med vzgojitelji oz. pomočniki vzgojiteljev v vrtcih so potrdili 1593 okužb (17,24 odstotka vseh vzgojiteljev), med učitelji v osnovnih šolah 1398 okužb (6,6 odstotka vseh učiteljev), med profesorji na srednjih šolah pa 372 okužb (5,33 odstotka vseh profesorjev).

V zadnjem tednu so potrdili okužbo pri 168 vzgojiteljih oz. njihovih pomočnikih, pri 198 osnovnošolskih učiteljih in pri 20 profesorjih.

Ob tem na NIJZ pojasnjujejo, da v analizo niso vključili podatkov za obdobje od 19. oktobra do 8. novembra ter od 4. do 10. januarja, saj niso primerljivi s preostalimi podatki v tem šolskem letu. V obdobju zelo visokega števila potrjenih primerov epidemiološka služba ni uspela izvesti epidemiološkega poizvedovanja za vse potrjene primere, kar pomeni, da potrjenim primerom ni bil opredeljen poklic, ki ga opravlja.

Poleg tega pa so bili med 27. oktobrom in 6. novembrom zaposleni v vzgoji in izobraževanju testirani na okužbo z novim koronavirusom le, če so imeli pridružene bolezni, imajo imunsko pomanjkljivost ali so imeli epidemiološko indikacijo.

Stanje na obalnih osnovnih šolah

Kot navaja ravnateljica Osnovne šole Istrskega odreda Gračišče Vanja Košpenda, so začeli obolevati delavci šole, zato so začeli razrede pošiljati v karanteno oziroma so jih obveščali o tesnih stikih z okuženo osebo, v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

"Začelo se je z okuženim delavcem in posledično obolevanjem učiteljev," je pojasnila in dodala, da za obolevanje učencev podatka nima, "razen podatka na covid sledilniku, da imata potrjeno okužbo dva učenca".

V karanteni sta dva razreda osnovne šole "in zaradi suma okužbe strokovne delavke so otroci ene skupine vrtca ostali doma". Obvestilo o morebitni potrjeni okužbi pričakuje danes, glede na to pa bodo šli skupaj z drugo strokovno delavko v karanteno tudi otroci.

"Zagotovo je organizacija dela otežena, ker smo zaradi obolelih delavcev kadrovsko zelo omejeni," pojasnjuje ravnateljica. "Pomoč pri varstvu otrok in učencev nam nudijo tri študentke, tehnično osebje in delavka preko javnih del. S prerazporeditvijo del, nadomeščanji, s kombinacijo izvajanja pouka na daljavo in v živo pa so zdravi učitelji in ostali delavci v šoli dodatno obremenjeni in ne vidimo ure, da gremo naslednji teden na zaslužen dopust," je priznala.

V karanteni tudi razredi Osnovne šole Vojke Šmuc

Tudi ravnateljica izolske osnovne šole Irena Sivka Horvat nam je potrdila, da imajo v karanteni dva oddelka, "kar od 34 ni tako alarmantno in verjamemo, da bomo uspeli zamejiti okužbo, da bomo večinoma lahko v šoli".

Kot pojasnjuje, gre v enem oddelku za okužbo učenca, v drugem pa matere učenke, "vendar je  učenka tudi bolna in kaže znake okužbe, a še ni bila testirana". Zato so se, tako ravnateljica, preventivno odločili, "da samo za danes tudi ta oddelek dela na daljavo. Sicer oddelkov ne dajemo v karanteno, če so okuženi starši učencev, pa so učenci zdravi. V tem primeru bi res imeli doma polovico šole," je še pojasnila.

"Organizacija dela je nasploh v teh razmerah zahtevna, sicer pa nam omenjena dva oddelka ne predstavljata dodatnih težav. Na predmetni stopnji učitelji delajo na šoli z učenci, ob urah, ko imajo na urniku oddelek, ki je v karanteni, se z učenci povežejo na daljavo, kar so vsi že vajeni," pripoveduje.

"Na razredni stopnji pa tudi učiteljica danes z oddelkom dela na daljavo, kar je tudi že utečeno. Bolj kot to se soočamo s strahovi učencev, zato prosimo starše, da jih pomirijo in hkrati še naprej spodbujajo k upoštevanju ukrepov," zaključuje ravnateljica.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ivan Janez Pretnar |  20 .02. 2021 ob  15: 56
KOPER VČERAJ PONOVNO REKORDER 62 NOVO OKUŽENI
NEKATERI IMAJO POKVARJENE POČITNICE
5 razredov v karanteni.
Ivan Janez Pretnar |  20 .02. 2021 ob  15: 55
Jaz bi koper zaprl za 14 dni totalka.
vseved |  19 .02. 2021 ob  15: 35
Scenarij za naslednja dva tedna;Zapret šole , vrtce, nenujne trgovine, prepovedat druženje, zapret regijo.
magik |  19 .02. 2021 ob  13: 34
14
Hvala vsem kričačem s transparenti, ki zmotno mislijo, da razmišljajo s svojo glavo. Mogoče jim bodo zimske počitnice zbistrile um in bodo spoznali, da so zgolj orodje v rokah odvečnih.

Gospodu Fafanglu priporočam, da sedaj, ko mu je uspelo sprostiti poleg občinskih tudi regionalne meje izkoristi priliko in se popelje po Sloveniji. Z glavo zakopano v TEORIJO zagotovo ni imel možnosti spoznati kakšno bedarijo je predlagal.

Gospod Krek....nihče vas ne jemlje resno, saj ste zgolj lutka, ki pleše kot ji glavni Cefizelj igra. Človek s hrbtenico, bi v taki situaciji odstopil!

Vprašanje staršem otrok: Koliko od vas je ZAHTEVALO, da se v vzgojno varstvenih ustanovah namesti naprave za ODVAJANJE IZDIHANEGA ZRAKA IZ PROSTOROV?
Istriano |  19 .02. 2021 ob  13: 29
20
Kje so zdaj tisti starši, ki so protestirali naj se šole odprejo?
Prognostik |  19 .02. 2021 ob  12: 51
Luke ne damo, mahanje z zastavami, rdeči KOPAR, uporništvo brez razloga, smrt Janši, živeli vsi ostali In potem samo en ščepec Eugunije Fajonove in imaš svinjarijo.
magik |  19 .02. 2021 ob  12: 21
Prišel sem na idejo genialno
Zdaj jo pa izvajam maksimalno
Morda se zdela vam bo destruktivna
A ideja zelo je perspektivna.
Sem pameten teško živel
Zato sem se odločil
Da bom znorel
Pamet mi je vedno le škodovala
La la la la la la la, ne hvala
Vedno sem namesto ljudi garal
"Ti si pameten", so rekli "ti boš znal"
Zdaj pa, ko pojavi se problem
Se nasmehnem in povem
Jaz sem nor
Jaz sem ubogi bogi bogi bogi bogi stvor
Jaz sem nor
Jaz sem ubogi bogi bogi bogi bogi stvor
Jaz sem nor
Jaz sem nor, haha

(vir: Adi Smolar)