VEDNO MANJ ZANIMANJA: Tudi v Kopru pomanjkanje specialistov družinske medicine

Koper

V Zdravstvenem domu Koper na kadrovskem področju najbolj čutijo pomanjkanje specialistov družinske medicine, kar sicer ni specifično samo za Koper. S prihodom svojih sedanjih oziroma bodočih specializantov upajo, da bodo najbolj pereče probleme rešili še letos, obenem pa opozarjajo na potrebo po sistemskih spremembah.

Tako kot praktično v vseh zdravstvenih domovih tudi v koprskem primanjkuje specialistov družinske medicine, je za STA navedla strokovna vodja ZD Koper Ljubica Kolander Bizjak.

Vzroki za pomanjkanje prav te vrste specialistov sicer po njenem mnenju sicer niso specifični samo za njihov zdravstveni dom, saj so, kot je dejala, znani kot dobri zaposlovalci, ki s pomočjo ustanovitelja, občine, rešujejo tudi stanovanjsko problematiko mladih specialistov.

Tako bi trenutno potrebovali enega do dva specialista družinske medicine. V koprskem zdravstvenem domu namreč za 26.466 odraslih pacientov zdaj skrbi 18 specialistov družinske medicine.

"V zavodu imamo tudi tri glavne mentorje za specializante družinske medicine, ki vsaj sedaj skrbijo, da pomagajo pri njihovi strokovni rasti. Bojimo pa se, kaj bo v prihodnosti, saj je zanimanja za specializacijo družinske medicine vedno manj," je opozorila strokovna vodja ZD Koper.

Mladi zdravniki, ki izbirajo specializacijo, namreč dobro poznajo tudi delo v ambulantah družinske medicine, je še poudarila Kolander Bizjakova. Prek kliničnih vaj tako vidijo, da ima specialist družinske medicine tudi več kot 80 pacientov dnevno, da dela preko osemurnega delovnika in mora zato za strokovno izobraževanje izkoristiti proste ure ter da zavod za zdravstveno zavarovanje vsak teden zdravstvene domove zalaga z novimi navodili o uresničevanju pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in ob tem še grozi z mandatnimi kaznimi.

"Seveda se stvar še bolj zakomplicira ob odsotnosti kakšnega zdravnika, ko nadomestni zdravnik skrbi za 4000 pacientov," je orisala razmere, v katerih delajo.

V ZD Koper sicer upajo, da bodo s prihodom svojih sedanjih oziroma bodočih specialistov še letos rešili najbolj pereče probleme. Obenem pa je Kolander Bizjakova opozorila na potrebne sistemske spremembe, kot sta vrnitev regionalnega podeljevanja specializacij namesto nacionalnega razpisa in razbremenjevanje specialistov družinske medicine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Komunisti, povsod so |  02 .02. 2019 ob  17: 00
Zapuščina social-komunizma in njegovo ponovno obujanje v Sloveniji se začenja obrestovati. Počakte še malo, da se prime.