VEČJA PRISOTNOST KORONAVIRUSA V ODPADNIH VODAH NA OBALI: Ali to nakazuje na ponovno povišanje okužb?

Koper

Kot prikazuje graf na Sledilniku za covid-19, je na Obali v zadnjem času v odpadnih vodah narasla prisotnost koronavirusa.

Kot je na Twitterju pojasnil Luka Renko iz Sledilnika za covid-19, bi bil to lahko indikator za rast okužb v obalno-kraški regiji. Vendar opozarja, da zaključkov na tej točki še ne gre postaviti. 

"V naslednjih dneh bo zanimivo opazovati gibanje okužb na obali: v odpadnih vodah je bil večji skok v prisotnosti koronavirusa, bomo videli ali bo to tudi indikator za novo rast," je zapisal.

Izpostavil je tudi, da bi bile lahko večje vrednosti povezane z angleškim sevom, ki je na obali v porastu takoj za savinjsko regijo.

Te meritve opravlja Nacionalni inštitut za biologijo, in sicer na sedmih čistilnih napravah.

Kot je zapisano na Sledilniku, "gre za meritev količine virusne RNA v 24-urnih vzorcih odpadnih voda, in sicer za dva različna virusna strukturna gena, N1 in N2. Pri tem se uporablja test, razvit pri CDC. Vzorec se dostavi v laboratorije NIB, kjer se ga najprej skoncentrira, potem pa v njem izmeri koncentracijo koronavirusa in koncentracijo virusa PMMoV; slednji je uporabljan kot fekalni indikator v odpadnih vodah. Vrednosti, predstavljene na grafu, so razmerja med koncentracijami SARS-CoV-2 in PMMoV v vzorcih".

Za primerjavo je prikazano tudi število novih in aktivnih primerov v občinah. Na ta način lahko razberemo spremembe v trendu, višja vrednost pa pomeni večjo relativno prisotnost virusa v populaciji in obratno, še piše v pojasnilu na spletni strani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija