Večina Evropejcev meni, da pomoč državam v razvoju koristi tudi EU

Nova raziskava Eurobarometer je razkrila, da skoraj 70 odstotkov državljanov EU meni, da podpora državam v razvoju koristi tudi njim samim; v Sloveniji se jih s tem strinja 60 odstotkov. Evropska komisija je raziskavo o razvojni pomoči in razvojnih ciljih tisočletja predstavila v okviru evropskih razvojnih dni, ki potekajo v Bruslju.

Kot še razkriva raziskava, je 66 odstotkov Evropejcev mnenja, da mora biti odpravljanje revščine v teh državah ena glavnih prioritet Evropske unije. V Sloveniji jih temu pritrjuje 63 odstotkov. Kljub temu pa jih le 48 - v Sloveniji 38 - odstotkov meni, da bi to morala biti ena od prednostnih nalog tudi za njihovo državo.

Velika rast podpore

Med glavnimi izsledki v Bruslju izpostavljajo tudi, da je kar 48 odstotkov Evropejcev pripravljenih plačati več za hrano in izdelke, ki pomagajo državam v razvoju. Veliko rast podpore so zabeležile nekatere države, ki jih je gospodarska kriza močno prizadela, med drugim Irska, Latvija in Španija. V Sloveniji je njihov delež 36-odstoten.

Pomembnost pomoči državam v razvoju

Raziskava je razkrila tudi visoko stopnjo podpore razvoju in pomoči, saj 83 odstotkov vprašanih na ravni EU in 71 odstotkov v Sloveniji meni, da je pomembno pomagati ljudem v državah v razvoju. 61 odstotkov Evropejcev podpira povečanje pomoči EU, v Sloveniji jih je takšnega mnenja 54 odstotkov.

Poleg tega kaže, da se zlasti mladi ukvarjajo z razvojnimi vprašanji in se čutijo odgovorne za njihovo reševanje. Predvsem mladi anketiranci so namreč menili, da lahko kot posamezniki pripomorejo k odpravi revščine v državah v razvoju. Nekaj več kot polovica mladih v EU je poleg tega pripravljena plačati več za izdelek, če s tem pomagajo državam v razvoju.

Le majhno število anketirancev, šest odstotkov na ravni EU in pet odstotkov v Sloveniji, pa je že slišalo za razvojne cilje tisočletja in jih poznajo.

Slovencem najpomembnejši prehrana in kmetijstvo

Raziskava je še pokazala, da bi se morala prihodnja razvojna politika osredotočati na zaposlovanje, zdravje, gospodarski razvoj in izobraževanje. V Sloveniji je sicer kar 57 odstotkov anketirancev na prvo mesto postavilo prehrano in kmetijstvo.

Kot je ob tem dejal evropski komisar za razvoj Andris Piebalgs, nas čakajo veliki izzivi: uresničiti moramo razvojne cilje tisočletja in poskrbeti, da bo revščina stvar preteklosti. Po njegovem prepričanju raziskava jasno sporoča, da so Evropejci pripravljeni pri tem sodelovati.

 

Deli novico: