VEČ SMRTNIH ŽRTEV KOT PRI SARSU: Koronavirusu podleglo 811 ljudi

Svet

Nevarni koronavirus še naprej kosi na Kitajskem. Doslej je terjal že 811 življenj, s čimer je število smrtnih žrtev preseglo število žrtev virusa sars pred leti na Kitajskem. Okuženih je več kot 37.000 ljudi. Novi virus je terjal tudi prvo smrtno žrtev med tujci. Nove primere okužbe so zabeležili tudi v Franciji, v Španiji in na Tajskem.

Doslej je zaradi okužbe s tem virusom po uradnih podatkih umrlo 811 ljudi. Število smrtnih žrtev koronavirusa je s tem preseglo število žrtev, ki jih je zahteval virus sars v letih 2002 in 2003 in ki je prav tako izbruhnil na Kitajskem. Tedaj so zabeležili 774 mrtvih.

Novi koronavirus je terjal tudi prvo smrtno žrtev med tujci na Kitajskem. Gre za 60-letnega ameriškega državljana, ki je umrl v četrtek v Wuhanu v provinci Hubei, kjer je virus, ki povzroča pljučnici podobno obolenje, decembra lani tudi izbruhnil. Edini smrtni žrtvi zunaj celinske Kitajske sta bili doslej kitajski državljan, ki je umrl na Filipinih, in 39-letnik v Hongkongu.

Okuženih je 37.198 ljudi, večinoma na Kitajskem, več kot 350 pa še v 30 državah po svetu. Velika večina jih je v Wuhanu in provinci Hubei. Samo v tej pokrajini so v zadnjih 24 urah zabeležili 81 novih smrtnih žrtev in 2147 primerov okužbe. Skupno število žrtev koronavirusa v Hubeiju se je tako povzpelo že na 780.

V več državah so ta konec tedna potrdili nove primere okužb z virusom, med drugim sedem na Tajskem, kjer jih je sedaj skupno 32, in pet v Franciji, ki je bila prva evropska država s potrjeno okužbo z novim koronavirusom. V Evropi so doslej največ okužb odkrili v Nemčiji, in sicer 14, skupno pa jih je 39.

Prvi primer okužbe so zabeležili tudi na španskem letoviškem otoku Majorka, sicer drugi v Španiji. Okužbo so potrdili pri moškem, ki je bil pred tem v Franciji in je imel stike z okuženim, ob povratku na Majorko pa se je sam javil v bolnišnici, ko je dobil simptome bolezni. Njegova žena in dva otroka pa so bili na testiranju za koronavirusom negativni.

Povečalo se je tudi število okuženih na ladji za križarjenje Diamond Princess, ki je zaradi nevarnega koronavirusa v karanteni v Jokohami na Japonskem, in sicer na 70. Med okoli 3700 potniki je tudi šest slovenskih državljanov. S slovenskega zunanjega ministrstva so v petek sporočili, da ne kažejo znakov okužbe in da se počutijo dobro.

Kitajska je v soboto sporočila, da so bolezen, ki jo povzroča novi virus, neuradno poimenovali pljučnica novega koronavirusa. Pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) pa se še vedno niso odločili o uradnem poimenovanju.

WHO medtem že ocenjuje, da se izbruh koronavirusa počasi stabilizira. Na umirjanje naj bi kazale številke iz Hubeija, vendar opozarjajo, da najhujše še ni mimo in da bi se število okužb lahko še vseeno znova povečalo.

Kitajske oblasti se bojijo, kaj bo prinesel nov teden, ko se bodo ljudje začeli vračati na delo po podaljšanih praznikih ob kitajskem novem letu. V Šanghaju so mestne oblasti že odredile obvezno nošnjo obraznih mask v javnosti. V več regijah v okolici Hubeija pa so še vedno v veljavi ostri omejevalni ukrepi gibanja. Le eden iz gospodinjstva gre lahko vsake dva dni po živež in druge potrebščine.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija