VE SE, KDO BO MEDIATOR MED FIDESOM IN VLADO: Sprejeta so izhodišča za pripravo zakona o kakovosti v zdravstvu

Slovenija

Vlada je na današnji seji sprejela izhodišča, ki bodo podlaga za pogajanja z zdravniškim sindikatom Fides za dosego sporazuma o poteku mediacije, je pojasnila ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Izrazila je upanje, da se bo mediacija začela čim prej, takoj. Vlada se strinja, da mediacijo vodi Odvetniška zbornica Slovenije. Obenem je vlada sprejela izhodišča za pripravo zakona o kakovosti v zdravstvu. Zakon bo predvidoma uvedel kazalnike kakovosti, ki bodo primerljivi med zdravstvenimi izvajalci in mednarodno. Predvidena je tudi ustanovitev javne agencije za kakovost, ki bo izvajala celovit nadzor nad kakovostjo in varnostjo v zdravstvu.

Vlada in Fides v pogajanja glede mediacije

Vlada ob tem ostaja na stališču, da finančnih učinkov ne sme biti pred 1. januarjem 2025. "Prav tako pa si želimo, da v času trajanja mediacije zdravniki svoje delo opravljajo v polnem obsegu," je Prevolnik Rupel poudarila na novinarski konferenci po seji vlade.

A so v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki stavka od 15. januarja, pred tem že poudarili, da razloga za zamrznitev stavke med mediacijo ne vidijo. Vlada si po besedah ministrice želi, da bi to vprašanje naslovili med pripravo sporazuma o poteku mediacije.

Na vprašanje, ali bo vlada vztrajala pri tem pogoju, je odgovorila, da v tem trenutku ne želi špekulirati. "Počakajmo, da pristopijo k pripravi sporazuma, pa bomo videli, kako bo priprava sporazuma potekala. Glede na to, da se bo priprava sporazuma začela takoj, jaz mislim, da lahko počakamo," je poudarila.

Vladna pogajalska skupina in Fides sta pogovore o možnosti mediacije začela na torkovih pogajanjih. V Fidesu so takrat opozorili, da premier Robert Golob vladni pogajalski skupini ni podelil mandata za mediacijo. Fides pa se je za mediacijo odločil "že zdavnaj", je takrat povedal predsednik sindikata Damjan Polh. Tako so mediacijskemu centru odvetniške akademije pri Odvetniški zbornici Slovenije, ki je obema stranema poslal predlog za mediacijo, že pred tednom dni poslali pozitiven odgovor, je pojasnil.

Fides, ki je v ponedeljek vstopil v deveti teden stavke, zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom po tistem, ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov.

Robert Golob

Vlada sprejela izhodišča za pripravo zakona o kakovosti v zdravstvu
   
Zakon o kakovosti v zdravstvu bo za paciente, ki si zaslužijo varno in kakovostno obravnavo, izjemnega pomena. Področje kakovosti v zdravstvu in njenega spremljanja do sedaj v Sloveniji ni bilo sistemsko urejeno, zakon pa bo to področje zagotovo izboljšal, je prepričana Prevolnik Rupel.

Zakon, ki bo veljal za vse izvajalce zdravstvene dejavnosti, bo po njenih besedah prinesel osnovne strukture, na podlagi katerih bodo lahko zastavili sistemsko in kakovostno spremljanje varnosti in kakovosti zdravstvenih obravnav. Pomembno je namreč, da v zdravstvu najprej določijo kazalnike kakovosti, ki lahko natančno in sistematično merijo kakovost zdravstvene oskrbe. Kazalniki pa morajo biti primerljivi med izvajalci kot tudi mednarodno, je dejala ministrica.

Trenutni kazalniki izidov zdravljenja so po njenih besedah izjemno omejeni in se velikokrat omejujejo le na umrljivost. "Bolniku je zagotovo po vsakem zdravstvenem posegu pomembno veliko več kot samo to, ali preživi ali ne. Pomembno je, za koliko se mu zdravstveno stanje izboljša," je poudarila.

Kot je dodala, je v Evropi veliko primerov dobrih praks, kjer so z uvedbo kazalnikov kakovosti v zdravstvenem sistemu uspeli pomembno izboljšati zdravje in obravnavo. Na nekaterih področjih so uspeli ustvariti prihranke tudi do 20 odstotkov, saj so bolniku lahko veliko bolj nazorno in kakovostno obrazložili stranske učinke in izide zdravljenja ter zdravstvenih obravnav.

Na vprašanje, kakšni bodo prihranki v Sloveniji, je Prevolnik Rupel odgovorila, da je o njih težko govoriti. Najprej bo namreč treba izmeriti, kje so v slovenskem zdravstvenem sistemu odkloni, šele potem bodo lahko bolj realno ocenili prihranke.

Zakon poleg kazalnikov kakovosti prinaša tudi certifikacijo in akreditacijo na podlagi mednarodnih standardov. Te v Evropi uporablja večina držav, le nekatere velike države imajo svoje standarde, je pojasnila.

Valentina Prevolnik Rupel

Zakon bo določil tudi pogoje za ustanovitev sveta za kakovost kot posvetovalnega organa ministra za zdravje, so sporočili po seji.

Delovna skupina za pripravo zakona je na ministrstvu za zdravje delo začela oktobra lani. Zakon je v zaključni fazi in bo šel v naslednjih dveh tednih predvidoma v javno obravnavo. Ministrica je napovedala, da bo zakon obravnavan po rednem postopku, saj si želi konstruktivne javne razprave vseh deležnikov, ki bodo lahko zakon še dodatno izboljšali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  14 .03. 2024 ob  17: 41
hahahha, odvetniška zbornica in fides - adijo javno zdravstvo! vlada ne sme popustiti !!!! in mladi zdravniki in vsi ostali pošteni zdravniki in pacienti ne smejo biti talci pohlepnežev iz fidesa!!!